Sarviniemen katokset ovat valmiit!

23.5.2020

Rakennusurakka päätökseen

Sarviniemen virkistysalue tarjoaa tänä kesänä retkeilijöille kauniiden maisemien lisäksi myös erinomaiset puitteet retkeilyyn. Keväällä 2019 valmistuivat Sarviniemeen käymälärakennus ja infokatos Rakennus Nopsan toimesta. Tänä keväänä valmiiksi tulivat Rakennus Juutin toteuttamina seuraavan rakennusvaiheen katokset, eli grillikatos ja oleskelukatos sekä kaikki neljä retkeilyrakennusta toisiinsa yhdistävät esteettömät kulkusillat. Veneveistämö Uusi Aalto toteutti katosten tyyliin sopivat kalusteet.

Nyt valmistuneet katokset toteutettiin Etelä-Karjalan kehittyvät virkistysalueet -hankkeessa, jolle on saatu ELY-keskuksen kautta rahoitus EU:n Maaseuturahastosta. Infokatoksen ja käymälärakennuksen rakentamisen rahoitti Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö, joka oli tukemassa myös uusimpien katosten rakentamista.

Puiset kulkusillat yhdistävät katokset toisiinsa. Kuva: Hanna Ollikainen

Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden diplomityö

Sarviniemen uusien retkeilyrakenteiden suunnittelu alkoi vuonna 2017 Länsi-Saimaan Leaderin rahoittaman Sarviniemi retkikohteeksi -kehittämishankkeen myötä. Tuolloin aluetta suunnittelemaan saatiin diplomityövaiheen arkkitehtiopiskelija Jenni Salomaa sekä maisema-arkkitehtiopiskelija Tuuli Salovuori Aalto-yliopistosta. Arkkitehtiopiskelijat paneutuivat suunnittelemaan uutta Sarviniemen retkeilyaluetta kokonaisvaltaisesti ja tekivät tiivistä yhteistyötä.

Salovuori laati yleissuunnitelman koskien koko Sarviniemen retkeilyaluetta ja toimintojen sijoittelua. Salomaa keskittyi diplomityössään suunnittelemaan hyvin ympäristöön sopivat ja alueen ainutlaatuista luontoa kunnioittavat retkeilyrakenteet, jotka kuitenkin kokoluokkansa puolesta voivat palvella ryhmiä sekä Saimaa Geoparkin vakiintumisen myötä lisääntyviä kävijämääriä. Tänä keväänä, uusien katosten ollessa käyttövalmiit, voidaan huolellisen suunnittelun todeta tuottaneen hienosti ympäristöön sopivan ja ainutlaatuisen lopputuloksen.

Valmiit käyttöön! Kuva: Mari Matikainen
Grillikatoksen kalusteet on suunnitellut Ville Wallenius Aalto-yliopistosta ja toteuttanut Uusi Aalto Veneveistämö Imatralta. Kuva: Hanna Ollikainen

Vilkasta retkeilykesää odotellessa

Keväällä 2020 vallitseva poikkeustilanne on saanut ihmiset liikkeelle luontoon sankoin joukoin. Luonnossa liikkumisen trendi oli jo ennen koronaakin kasvava ja odotettavissa on hyvin vilkas retkeilykesä. Tämänkin asian valossa Sarviniemen katokset valmistuvat hyvään saumaan. Lisäksi 13.6.2020 aloittaa liikennöinnin pyörälautta, joka tulee kuljettamaan matkustajia päivittäin Sarviniemi – Kyläniemi -väliä sekä kolmesti viikossa myös Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon. Sarviniemi tarjoaa erinomaisen levähdys- ja evästelypaikan kulkijoille, mutta se kuitenkin tulee muistaa, että yöpaikkaa se ei voi tarjota: Sarviniemessä yöpyminen on kielletty. Tämä oli Metsähallituksen kanssa tehdyn vuokrasopimuksen ehtona.

Oleskelukatoksen yhtenäinen penkki. Kuva: Hanna Ollikainen
Kuva: Mari Matikainen

Meidän kaikkien Sarviniemi

Uudet katokset ovat kauniit ja esteettömät. Ne ovat myös kaikille avoimet ja ilmaiset käyttää. Toiveissa on, että katoksia myös käytettäisiin siististi ja yhteisiä retkeilyrakenteita kunnioittaen. Sarviniemen katosten ympäristössä tullaan tekemään kesän mittaan viimeistelytöitä, myös alueen opasteita tullaan uusimaan. Uusiin katoksiin tullaan asentamaan kunttakatot. Sarviniemen kehittäminen yhtenä Etelä-Karjalan sekä Saimaa Geoparkin kärkikohteena jatkuu tämän jälkeenkin. Arkkitehtien suunnitelmissa on vielä saunarakennus, jonka lupakuvat toteutetaan Etelä-Karjalan kehittyvät virkistysalueet -hankkeessa. Saunan rakentamiseen tarvittava rahoitus sekä toiminnan kannalta oleellinen yrittäjäyhteistyökuvio selvitetään erikseen.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö kiittää rahoittajia sekä rakentajia ja toivottaa kaikille mukavia retkiä Sarviniemeen!