Luontopolut ja teemareitit Suositeltu reitti

Hukkavuoren luontopolku, Ruokolahti

Luontopolut ja teemareitit · Ruokolahti
Logo Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Tästä sisällöstä vastaa
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Yhteistyökumppani  Seikkailijan valinta 
  • Hukkavuoren luontopolku
    Hukkavuoren luontopolku
    Kuva: Jani Hotakainen
m 120 100 80 8 7 6 5 4 3 2 1 km
Hukkavuorelle kiipeävä ja sieltä alas laskeva polku on melko vaativa - näköalan ja polun varrelta löytyvien yllätysten vuoksi kannattaa tehdä retki Hukkavuorelle.
Keskivaativa
Pituus 8,9 km
3:00 h
43 m
43 m
136 m
94 m

Hukkavuoren polkujen pituudet vaihtelevat 5-10 kilometrin välillä. Mahdollisuus valita myös lyhyempi 2 km pituinen reitti. Luontopolun varrella on 15 luonnosta kertovaa opastaulua. Polun rakensi Matti Päivinen 1996. Polun varrella on useita luonnon nähtävyyksiä.

Polun kiertämiseen pysähtymisineen menee aikaa noin 3-4 tuntia. Mukaan kannattaa varata vedenpitävät vaelluskengät. Hukkavuoren huipulla on levähdyspaikka ja taukotupa, mutta ei vesipistettä, eikä tulentekomahdollisuutta. Vesipullo kannattaa täyttää lähteestä, joka sijaitsee ensimmäisellä rastilla, noin sadan metrin päässä lähdöstä.

Kirjoittajan vinkit

Persoonallinen, rakkaudella Torsansalon historiaan rakennettu polku tarjoaa kulkijalleen myös mielikuvitusta kiehtovia elämyksiä.
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
136 m
Matalin kohta
94 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Maasto

Näytä korkeusprofiili

Turvallisuus

Maastossa ja vesillä on turvallisinta liikkua ryhmässä, jos ei tunne maastoa tai vesialuetta. Ennen retkeä on hyvä hankkia tarvittavat kartat ja oppaat sekä varsinkin vesille mennessä tarkistaa sääennusteet. Pukeudu retkelle säänmukaisesti ja laita jalkaan tukevat jalkineet. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan myös EA-varusteet, sadevaatteet, varavaatteet sekä riittävästi juomista, varsinkin kesällä. Vesillä muista pitää kelluntaliivi yllä.

Märällä säällä ja talvella pitkospuut, kalliot ja laiturit voivat olla liukkaita.

Lumiseen aikaan reittejä ja polkuja ei huolleta.

Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi, sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.

Neuvoja ja vinkkejä

LUE HUKKAVUOREN LUONTOPOLUSTA TARINANA!

MUURAHAISTEN MUNITUSLAANI HUKKAVUOREN POLULLA

Muurahaisten munitus on monelle nykyisin vieras termi, mutta 1950-luvun munitus oli tärkeä elinkeino Suomessa, erityisesti Karjalassa. Metsäisillä alueilla, kuten Ruokolahdella, oli runsas muurahaiskanta ja yhdyskunnat olivat suuria. Oli muurahaiskekoja jotka olivat monen metrin laajuisia. Muurahaisten munat olivat arvokasta vientitavaraa: munia käytettiin muun muassa valkuaisjauheen valmistukseen ja Saksan lääketeollisuuden tarpeisiin. Yhdestä pesästä saattoi saada paljon tätä kallista vientitavaraa. Muurahaisten munitukseen voi tutustua esimerkiksi vierailemalla Ruokolahdella Pohjalankilan kylässä Marjamäellä sijaitsevan Hukkavuoren polun varrella olevan munituslaanin luona. Munitus alkoi juhannusviikolla. Muurahaiskeon pohjaosasta lapioitiin yöllä munat säkkiin. Seula erotti siinä vaiheessa jo suurimmat roskat. Muurahaiset suorittivat lopullisen lajittelutyön seuraavana päivänä tarkoitusta varten rakennetulla ja varatulla alueella. Se saattoi olla puhtaaksi lakaistu laakea kallionpinta, metsään levitetty kangas tai sitä varten rakennettu alue eli laani, tervalla rajattu maa-alue. Munitus alkoi siten, että aamupäivällä levitettiin säkkien sisältö laanille ja muurahaiset aloittivat lajittelutyön kantamalla munat alueelle asetettujen sananjalkaviuhkojen alle. Työtä oli jatkuvasti valvottava, sillä muurahaiset saattoivat munien vähentyessä aloittaa roskien kuljetuksen. Helteisinä päivinä saattoi käydä niin, että muurahaiset tekivät kuljetuslakon. Sen sai keskeytettyä, kun laanille pirskotti muutaman pisaran vettä. Muurahaiset luulivat sateen alkaneen ja ryhtyivät kiireellä töihin. |

 

Lähteet: 

Kähkönen & Korjonen-Kuusipuro (toim.) 2012. Tarinoita Etelä-Karjalasta - Tales from South Karelia - Истории из Южной Карелии.  Etelä-Karjala-instituutti, Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Digipaino. (s. 113-114)

Siitonen, Sulo. 1986. Tiedot Hukkavuoren polun varrelta. Ruokolahti: kotiseutulukemisto. Ruokolahti-seura, Ruokolahti

Aloitus

Särkilahdentie 2999, 56440 Pohjalankila (96 m)
Koordinaatit:
DD
61.521027, 29.049461
DMS
61°31'15.7"N 29°02'58.1"E
UTM
35V 609013 6822538
w3w 
///pankkitili.kaulapanta.raitoja
Näytä kartalla

Päätepiste

Särkilahdentie 2999, 56440 Pohjalankila

Reittiohje

Hukkavuori sijaitsee Ruokolahden pohjoisosassa Särkilahdentien varrella, lähellä Itä-Suomen läänin rajaa. Hukkavuoren polkujen pituudet vaihtelevat 5-10 km välillä. Mahdollisuus valita myös lyhyempi 2 km pituinen lenkki.

Koordinaatit: (WGS84): 61°31'22.8" N, 29°03'10.8" E (= 61.523, 29.053)

Reitti on merkitty hyvin maastoon. Luontopolun varrella on 15 luonnosta kertovaa opastaulua. Hukkavuoren rinteillä kiipeily vaatii ketteryyttä ja hyvää kuntoa. Pieniä lapsia on vahdittava jyrkänteen reunalla ja ”Jaakobin portaissa”. Polun kiertämiseen menee aikaa noin 3-4 tuntia. Torninmäen, Hukkavuoren kiertävä polku, Päivälän talon takamaastossa kiertävä Viitapolku sekä Kaunislammen kiertävä polku on merkitty vaativaksi reitiksi, jonka merkki on musta kolmio. Muu osuus reitistä on tasaista, siis helppoa reittiä.

 

Huomioitavaa


Kaikki suojelualueita koskevat huomiot

Joukkoliikenne

Kohteeseen ei ole julkista liikennettä.

Saapuminen

VT 6:lta Imatran suunnasta noin 5km moottoritien päättymisen jälkeen käänny vasemmalle Särkilahdentielle kohti Pohja-Lankilaa. Aja Särkilahdentietä noin 30 kilometriä.

Pysäköinti sijaitsee luontopolun perustaneen Matti Päivisen pihassa, osoitteessa Särkilahdentie 2999, 56440 Ruokolahti. Tieltä hyvät opasteet.

Pysäköinti

Pysäköinti sijaitsee polun perustaneen Matti Päivisen pihassa, osoitteessa Särkilahdentie 2999, 56440 Ruokolahti.

Koordinaatit

DD
61.521027, 29.049461
DMS
61°31'15.7"N 29°02'58.1"E
UTM
35V 609013 6822538
w3w 
///pankkitili.kaulapanta.raitoja
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Välineet ja varusteet

Tukevat jalkineet, säänmukainen vaatetus ja riittävästi juomista.

Samankaltaisia reittejä lähistöllä

  • Torsanjoen luontopolku, Ruokolahti
  • Haukkavuoren luontopolku, Rautjärvi
 Ehdotukset ovat automaattisesti luotuja
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
8,9 km
Arvioitu kesto
3:00 h
Nousumetrit
43 m
Laskumetrit
43 m
Korkein kohta
136 m
Matalin kohta
94 m
Rengasreitti Kauniit maisemat Sopii perheille ja lapsille Kiinnostavaa kasvistoa Kiinnostavaa kasvistoa ja eläimistöä Paikallisten vinkki

Tilastot

  • Sisällöt
  • Näytä kuvat Piilota kuvat
Toiminnot
2D 3D
Kartat ja tasot
Pituus  km
Arvioitu kesto : h
Nousumetrit  m
Laskumetrit  m
Korkein kohta  m
Matalin kohta  m
Vedä korkeuskäyrän alla olevia nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan lähentääksesi näkymää.