Pyöräily Suositeltu reitti Etappireitti

Saimaan saaristoreitti

Pyöräily · Etelä-Karjala – Lappeenrannan ja Imatran seutu
Logo Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Tästä sisällöstä vastaa
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Yhteistyökumppani  Seikkailijan valinta 
 • Lappeenrannan satama
  / Lappeenrannan satama
  Kuva: Joonas Talka, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaan Saaristoreitin faktakortti
 • / Saimaan saaristoreitti
  Kuva: Joonas Talka, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Huuhanranta
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Lossi Kyläniemeen
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Maitolaituri
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Utulan kyläkauppa
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Ruokolahden kirkonmäki
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaan vanha kanava
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaan maisemia
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Kesäinen Lappeenrannan satama
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
m 150 100 50 140 120 100 80 60 40 20 km Kyläniemen lossi Pontuksen kaivanto Rastinniemi Huuhanranta Sarviniemi Saimaan kanava
Saimaan saaristoreitti vie pyöräilijän Saimaan saaristomaisemiin. Reitti kulkee Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän kautta. 
Keskivaativa
Pituus 156,6 km
15:00 h
763 m
833 m

Saimaan saaristoreitti on perinteinen ja suosittu pyörämatka Kyläniemen kautta eteläisen Saimaan alueella. 

Saaristoreitillä voit tutustua Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä kolmeen viehättävään kirkonkylään Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Joutsenossa.

Reitille kannattaa varata aikaa useampi päivä, sillä nähtävää on paljon, esim. useita Saimaa Geopark -kohteita. Geologiasta kiinnostuneelle erityistä on pyöräily pitkin mannerjään muotoilemia suuria reunamuodostumia, Salpausselkiä. Ensimmäinen Salpausselkä on nähtävissä Imatralta Lappeenrantaan ja Toinen Salpausselkä Kyläniemessä. HUOM! Reitti on etappireitti, jonka kohteet löydät etappien sivuilta valitsemalla etapin otsikon alta löytyvästä luettelosta.

 

Rasti-lautalla tehtävään Sarviniemen ja Kyläniemen väliseen vesistön ylitykseen tulee hankkia lippu Matkahuollon lipunmyynnistä. Kirjoita "mistä" ja "mihin" kenttiin laiturit "Sarviniemi laituri" ja "Kyläniemi laituri". Liput tulee hankkia kaikille matkustajille.

Ajantasaiset aikataulut ja vuorot Sarviniemi-Kyläniemi

Ajantasaiset aikataulut ja vuorot Kyläniemi-Sarviniemi

m/s Rastin puhelinnumero: 040 6642055

Valmiit linkit matkalippuihin ja listätietoja pyörälautoista saimaacycling-sivustolla.

Rasti-lautta liikennöi seuraavan kerran kesällä 2022.

 

Kaupungeissa on erilaisia majoitusmahdollisuuksia, maaseutuosuuksilla varaukset pieniin paikallisiin majoitusyrityksiin kannattaa tehdä ennen matkalle lähtöä.

Reitin pintamateriaalit: asfaltti, soratie.

 

Pappilansalmen henkilölossi

Lappeenrannan kaupunki on avannut ilmaisen venevuokrauspalvelun Pappilansalmen ylittämiseen syyskuussa 2021. Pappilanniemen ja Pienen Lamposaaren välinen noin 150 metrin pituinen soutuveneyhteys yhdistää läntisen ja rakenteilla olevan itäisen rantaraitin toisiinsa.

Ylitysmahdollisuus laajentaa myös alueen pyöräilyverkostoa, sillä se avaa uuden väylän rantaraittien lisäksi Pappilanniemen ja Mikonsaaren luontopoluille sekä Taipalsaaren maisemareitille.Entisen Pappilansalmen lossin paikalla Isännöitsijäntien päädyssä on vuokrattavana kolme soutuvenettä. Niitä pääsee käyttämään maksuttomasti sähköisen varausjärjestelmän kautta.Veneet on tarkoitettu ainoastaan Pappilansalmen ylittämiseen. Lisätietoja ja varausohjeet täältä.

Kirjoittajan vinkit

Liittämällä mukaan Savitaipaleen kierroksen näet kirkonkylän lisäksi Kärnäkosken linnoituksen ja Partakosken.

Ruokolahden ja Utulan välin voi kulkea myös viehättävää Äitsaaren maisematie -reittiä pitkin. 

Saimaan saaristoreitti linkittyy Puumalan saaristoreittiin lauttayhteydellä, joka kuljettaa pyöräilijöitä Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon.

Matkan varrella voi korkean sesongin aikaan yöpyä ja saunoa virkistysaluesäätiön Ruuhonsaarissa. Tarkista lautan aikataulut Ruuhoon saimaacycling.fi -sivustolta:
saimaacycling.fi/pyoralautat/

Sarviniemen osoite: Suur-Saimaantie 2000, 54920 Taipalsaari.

 

Pappilansalmen henkilölossi

Lappeenrannan kaupunki on avannut ilmaisen venevuokrauspalvelun Pappilansalmen ylittämiseen syyskuussa 2021. Pappilanniemen ja Pienen Lamposaaren välinen noin 150 metrin pituinen soutuveneyhteys yhdistää läntisen ja rakenteilla olevan itäisen rantaraitin toisiinsa.

Ylitysmahdollisuus laajentaa myös alueen pyöräilyverkostoa, sillä se avaa uuden väylän rantaraittien lisäksi Pappilanniemen ja Mikonsaaren luontopoluille sekä Taipalsaaren maisemareitille.Entisen Pappilansalmen lossin paikalla Isännöitsijäntien päädyssä on vuokrattavana kolme soutuvenettä. Niitä pääsee käyttämään maksuttomasti sähköisen varausjärjestelmän kautta.Veneet on tarkoitettu ainoastaan Pappilansalmen ylittämiseen. Lisätietoja ja varausohjeet täältä.

Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
127 m
Matalin kohta
41 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Ruoka- ja juomapaikat

Kahvila, Café Kaiku

Turvallisuus

Reitin pintamateriaali: asfaltti ja soratie. Reitillä on soratieosuuksia Sarviniemen ja Taipalsaaren kirkonkylän välillä. Yhteensä sorateitä on reitillä n. 7 km.

Ennen retkeä on hyvä tarkistaa sääennusteet

Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi, sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.

Reitti on merkitty sinisin pyöräreittiopastein, joissa on Saimaan saaristoreitin logo.

Metsähallituksen retkietiketti

Pyöräilijän liikennesäännöt

Neuvoja ja vinkkejä

 

Varaa liput pyörälautalle hyvissä ajoin

Yhdistä retkelle yöpyminen Ruuhonsaarissa  

Aloitus

esim. Lappeenrannan satama tai Imatran keskusta (89 m)
Koordinaatit:
DD
61.068278, 28.182775
DMS
61°04'05.8"N 28°10'58.0"E
UTM
35V 563831 6770969
w3w 
///kotkat.liimata.helpotus

Päätepiste

Päättyy lähtöpaikkaan

Reittiohje

Reitille voi lähteä esimerkiksi Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrannasta vastapäivään kierrettäessä ajetaan ensin Saimaan kanavan yli kohti Joutsenoa ja alkumatkasta pyöräilijä voi tutustua Saimaan kanavan historiaan kanavamuseossa (Saimaa Geopark -kohde). Joutsenosta löytyy tarpeellisia palveluja, samaten kuin Imatralta. Imatralla on Suomen vanhin matkailunähtävyys, Imatrankoski (Saimaa Geopark-kohde), jota matkailijat ovat ihmetelleet 1700-luvulta lähtien. Saimaan vedet Laatokkaan johtava Vuoksi halkoo kaupunkikuvaa. Suomen kauneimmaksi rakennuksesti useamman kerran valittu Imatran Valtionhotelli on reitin varrella. Pyöräilyreitti seuraa Vuoksen rantaa noin seitsemän kilometrin verran. Reitti kulkee mukaillen Imatranajo,  IRRC-rataa ja sen lähtöpaikan ohi.  Matkalle sattuu monta museota ja muistomerkkiä.

Seuraavaksi tullaan Vuoksenniskalle, joka on teollisuuden synnyttämä Imatran toinen kaupunkikeskus. Siellä on Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko, joka on merkittävä nähtävyys. Kaukopään tehdas on yksi maailman suurimmista ja moderneimmista paperitehtaista, jolle avautuu näkymä Salosaarelle menevältä patotieltä.

Salosaarelta saavutaan Ukonsalmen sillan yli Ruokolahden kirkon luokse (Saimaa Geopark-kohde). Kirkko tunnetaan Albert Edelfeltin maalauksesta Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Vuonna 1854 valmistunut kirkko, 1752 valmistunut vanha kellotapuli sekä hautausmaat sankarihautoineen tarjoavat rauhallisen ympäristön levähtämiseen. Kirkonmäeltä löydät myös Ruokolahden museon ja Ruokolahti-talon, jonka pihapiiriin on siirretty vanhoja ruokolahtelaisia ulkorakennuksia. Rasilasta löytyy kauppa- ja ravintolapalveluja sekä uimaranta. Ruokolahdelta löytyy myös majoituspalveluita pyöräilijöiden tarpeisiin.

Matka jatkuu Puumalantietä, jolla pitää pysyä tarkasti tien sivussa, sillä piennar on kapea ja tiellä kulkee paljon liikennettä, kuten puutavararekkoja. Poikkea Syyspohjan Salpa-asemalla, jossa on nähtävissä toisen maailmansodan aikaan rakennettuun Salpalinjaan liittyviä Salpalinjaan kuuluvia valmiita linnoitteita, keskeneräisiä ja sortuneita korsuja, veden täyttämiä korsujen pohjakaivantoja sekä järeistä kivistä koostuvaa panssariestelinjaa.

Puumalantieltä käännytään kohti Utulaa. Utulantie kulkee Toisella Salpausselällä (Saimaa Geopark -kohde), jolle on tyypillistä tasaiset karut mäntykankaat. Sieltä on kauniit näkymät etelän puolelle Saimaalle sekä Utulan kylälle sitä lähestyttäessä. Utulassa on kauppa, jossa voi täydentää eväsvarastoja.

Utulasta lähdettäessä noin viiden kilometrin päässä on Huuhanranta, joka yksi Saimaan pisimmistä hiekkarannoista. Rannalle on noin kilometrin matka isolta tieltä. Huuhanranta on myös Saimaa Geopark -kohde. Siellä on laavu ja tulipaikkoja ja omatoiminen leiriytymismahdollisuus.

Toinen Salpausselkä jatkuu Kyläniemeen, joka on nykyisin saari. Etelä-Saimaa jakautui 1700-luvulla Venäjän ja Ruotsin valtakunnan kesken ja turvatakseen liikkumismahdollisuuden venäläiset rakennuttivat generalissimus Aleksandr Suvorovin johdolla Suvorovin kanavina tunnetut kanavat, joista yksi teki Kyläniemestä saaren. Kanavaa on sittemmin levennetty ja se ylitetään nykyisin lossilla. Lossimatka kestää muutaman minuutin ja sen aikana ehtii nauttia huimaavista maisemista. Maisemat ovat hienot myös Kyläniemessä: Toisen Salpausselän harjanteet, jääkauden jättämät kivilouhikot ja muinaisen Saimaan rannan vaihtelevat korot ovat näkyvissä pitkin matkaa. Kyläniemen kärjessä on viihtyisä Rastinniemen virkistysalue (Saimaa Geopark-kohde), jossa on grillikatos. Siellä voi leiriytyä.

Kyläniemestä pääsee pyörälautalla yli Sarviniemeen. Lauttakuljetuksen jälkeen rantautuminen on Sarviniemen virkistysalueella, joka on jälleen yksi Saimaa Geopark -kohde. Siellä kannattaa levähtää ennen ajoa Taipalsaaren suuntaan, mutta Sarviniemessä ei saa yöpyä. Taipalsaarella on matkan varrella tarjolla majoituspalveluita ja kirkonkylässä myös ravintolapalveluja. Kirkon ja kunnantalon läheisyydessä on historiallinen Röytyn kotiseututalo, joka on ollut sotilasvirkatalo ja kievari. Siellä on kesällä kahvila.

Taipalsaaren ja Lappeenrannan välillä on yksi kauneimpia maisemateitä, jossa on turvallinen pyörätie. Matkalla Lappeenrantaan sijaitsee Kuivaketveleen esihistoriallinen linnavuori. Lappeenrannassa kannattaa pistäytyä generalissimus Suvorovin rakennuttamassa Linnoituksessa, joka on osa Suvorovin linnoituksina tunnettua 1700-luvun lopun linnoitusketjua. Linnavuori ja Linnoitus ovat Saimaa Geopark -kohteita.

Huomioitavaa


Kaikki suojelualueita koskevat huomiot

Joukkoliikenne

Saimaan saaristoreitille voit lähteä esim. Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrantaan ja Imatralle pääsee junalla tai linja-autolla. 

Junien aikataulut voit tarkistaa VR:n sivuilta

Linja-autojen aikataulut voit tarkistaa Matkahuollosta.

 

Lappeenrannan paikallisliikenteen aikataulut (Lappeenrannan Matkakeskukselta satamaan liikennöi paikallisliikenteen bussilinja 3.)

Imatran paikallisliikenteen aikataulut (Imatran Matkakeskukselta Imatrankoskelle liikennöivät paikallisliikenteen kaikki bussilinjat.)

 

Saapuminen

Lappeenrannan satama, osoite: Satamatie, 53900 Lappeenranta.

Imatran keskusta, osoite: Imatrankoskentie, 55610 Imatra.

Pysäköinti

Lappeenrannan satamassa on pysäköintipaikkoja. 

Myös Imatran kekustasta lötyy pysäköintipaikkoja, joista osa maksullisia.

 

Koordinaatit

DD
61.068278, 28.182775
DMS
61°04'05.8"N 28°10'58.0"E
UTM
35V 563831 6770969
w3w 
///kotkat.liimata.helpotus
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Välineet ja varusteet

Pukeudu retkelle säänmukaisesti. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan myös EA-varusteet, sadevaatteet, varavaatteet sekä riittävästi eväitä ja juomista.

Pyöräilyvarusteet

 • Pyöräilykypärä
 • Pyöräilyhanskat
 • Tukevat, mukavat ja mielellään vedenpitävät jalkineet
 • Kerrostettu, hengittävä vaatetus
 • Rinkka (sadesuojalla)
 • Suojaa auringolta, sateelta ja tuulelta (hattu, aurinkovoide, veden- ja tuulenpitävä takki tai sateenvarjo)
 • Aurinkolasit
 • Riittävä määrä juomavettä ja eväitä
 • Matkapuhelin
 • Käteistä
 • Navigointilaitteet / kartta ja kompassi

Tekniset varusteet

 • Pyörän pumppu tai CO2-pumppu sekä patruunoita
 • Pyörän renkaan paikkaussetti
 • Sisäkumi
 • Rengasraudat
 • Ketjutyökalut
 • Kuusiokoloavainsetti
 • Matkapuhelimen / laitteen pidike tarvittaessa
 • Pyörän lukko tarvittaessa
 • Tarvittaessa polkupyörän on täytettävä tieliikenteen vaatimukset; siinä tulee olla kello, etu- ja takavalot sekä pinnaheijastimet
 • Varusteluettelot on luotu automaattisesti aktiviteetin perusteella. Huomioithan, että nämä varusteet ovat vain ehdotuksia pakkaamista varten.
 • Tutustu huolella välineiden ja varusteiden käyttöohjeisiin ja huoltoon.
 • Varmistathan myös, että välineet ja varusteet ovat paikallisten lakien mukaisia, eivätkä ne sisällä kiellettyjä aineita tai materiaaleja.

Samankaltaisia reittejä lähistöllä

 • Saimaan saaristoreitti, LPR - Joutseno
 • Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolku
 • Lappeenrannan kaupunkikierros pyöräilyreitti
 • Hirvisaaren kierros, Lappeenranta
 • Retkisatamien melontareitti, Lappeenranta - Imatra
 • Ruohosaaren kierros, Lappeenranta
 • Väliväylän melontareitti, Lappeenranta - Kouvola
 Ehdotukset ovat automaattisesti luotuja
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
156,6 km
Arvioitu kesto
15:00 h
Nousumetrit
763 m
Laskumetrit
833 m
Rengasreitti Kauniit maisemat Geologisia nähtävyyksiä

Tilastot

 • Sisällöt
 • Näytä kuvat Piilota kuvat
Toiminnot
2D 3D
Kartat ja tasot
 • 7 Etapit
Pyöräily · Lappeenranta
Saimaan saaristoreitti, LPR - Joutseno
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 1
Pituus 24,8 km
Arvioitu kesto 2:30 h
Nousumetrit 92 m
Laskumetrit 96 m

Lappeenrannan vilkkaasta satamasta Saimaan rantamaisemia seuraillen Joutsenoon. Matkan varrella mm. Saimaan kanava museoineen sekä Ilottulan ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala – Lappeenrannan ja Imatran seutu
Saimaan saaristoreitti, Joutseno - Imatra
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 2
Pituus 21,2 km
Arvioitu kesto 2:30 h
Nousumetrit 44 m
Laskumetrit 65 m

Joutsenon ja Imatran välillä pääset pyöräilyn flow-tilaan rauhallisia maalaisteitä ajaessa. Tämän osuuden palvelut ja nähtävyydet ovat taajamissa ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala – Lappeenrannan ja Imatran seutu
Saimaan saaristoreitti, Imatra - Ruokolahti
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 3
Pituus 18,8 km
Arvioitu kesto 5:00 h
Nousumetrit 86 m
Laskumetrit 71 m

Imatrankoskelta suunnataan Vuoksen vartta seuraillen Ruokolahden kirkonmäelle. Matkan varrella näet Vuoksenniskan teollisuustaajaman ja ohitat ...

läh. Mari Matikainen,   Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Ruokolahti
Saimaan saaristoreitti, Ruokolahti - Utula
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 4
Pituus 29,3 km
Arvioitu kesto 3:00 h
Nousumetrit 94 m
Laskumetrit 92 m

Ruokolahden kirkonmäeltä kohti Utulan kylää tutustut matkan varrella Salpalinjaan ja Toisen Salpausselän maisemiin.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala – Lappeenrannan ja Imatran seutu
Saimaan saaristoreitti, Utula - Kyläniemen kalasatama
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 5
Pituus 20,6 km
Arvioitu kesto 5:30 h
Nousumetrit 104 m
Laskumetrit 144 m

Utulasta kohti Kyläniemen kärkeä pysytään huikaisevissa Toisen Salpausselän maisemissa. Kyläniemen puolelle on vesistön ylitys lossilla; Kyläniemi ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Taipalsaari
Saimaan saaristoreitti, Kyläniemen kalasatama - Taipalsaari
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 6
Pituus 27,3 km
Arvioitu kesto 2:30 h
Nousumetrit 101 m
Laskumetrit 90 m

Rastinvirran ylitys Kyläniemen ja Sarviniemen välillä käy mukavasti ja komeasti Rasti-pyörälautan kyydillä. Nauti Saimaan tunnelmasta myös maissa ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala – Lappeenrannan ja Imatran seutu
Saimaan saaristoreitti, Taipalsaari - Lappeenranta
Suositeltu reitti Vaativuusluokka Keskivaativa Etappi 7
Pituus 13,9 km
Arvioitu kesto 2:00 h
Nousumetrit 63 m
Laskumetrit 61 m

Jos pidät vesistömaisemista, tämä on sinun etappisi! Taipalsaari on saaristokunta ja pyörätie Taipalsaarelta Lappeenrannan satamaan yksi Suomen ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Arvioitu kesto : h
Pituus  km
Nousumetrit  m
Laskumetrit  m
Korkein kohta  m
Matalin kohta  m
Vedä korkeuskäyrän alla olevia nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan lähentääksesi näkymää.