Tulosta
GPX
KML
Fitness
Pyöräily Etappireitti

Saimaan saaristoreitti

Pyöräily · Etelä-Karjala
Tästä sisällöstä vastaa
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Yhteistyökumppani  Seikkailijan valinta 
 • Lappeenrannan satama
  / Lappeenrannan satama
  Valokuva: Joonas Talka, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaan saaristoreitti
  Valokuva: Joonas Talka, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Huuhanranta
  Valokuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Lossi Kyläniemeen
  Valokuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Maitolaituri
  Valokuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Pyörälautta Roope-Saimaa
  Valokuva: Timo Ekholm
 • / Utulan kyläkauppa
  Valokuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Ruokolahden kirkonmäki
  Valokuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaan vanha kanava
  Valokuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaan maisemia
  Valokuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Kesäinen Lappeenrannan satama
  Valokuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
m 400 300 200 100 140 120 100 80 60 40 20 km Röytyn kotiseututalo Rasilan uimaranta Pontuksen kaivanto Utulan maisema-alue Ravintola Riihi Kyläniemen lossi Rastinniemi Saimaan kanava Huuhanranta Sarviniemi Raatihuone

Saimaan saaristoreitti vie pyöräilijän Saimaan saaristomaisemiin. Reitti kulkee Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän kautta. Reitin esitteen löydät täältä.

Keskivaativa
158,9 km
15:00 tuntia
578 m
590 m

Saimaan saaristoreitti on perinteinen ja suosittu pyörämatka Kyläniemen kautta eteläisen Saimaan alueella. 

Saaristoreitillä voit tutustua Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä kolmeen viehättävään kirkonkylään Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Joutsenossa.

Reitille kannattaa varata aikaa useampi päivä, sillä nähtävää on paljon, esim. useita Saimaa Geopark -kohteita. Geologiasta kiinnostuneelle erityistä on pyöräily pitkin mannerjään muotoilemia suuria reunamuodostumia, Salpausselkiä. Ensimmäinen Salpausselkä on nähtävissä Imatralta Lappeenrantaan ja Toinen Salpausselkä Kyläniemessä. HUOM! Reitti on etappireitti, jonka kohteet löydät etappien sivuilta valitsemalla etapin otsikon alta löytyvästä luettelosta.

Kesästä 2020 alkaen Saimaan saaristoreitti linkittyy Puumalan saaristoreittiin lauttayhteydellä, joka kuljettaa pyöräilijöitä Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon. Puumalan yhteyden lisäksi lautalla pääsee päivittäin Kyläniemen kalasataman ja Sarviniemen välillä. Lautalle mahtuu enintään 10 matkustajaa, paikat varattava etukäteen. Lautalla ostettavissa virvokkeita, pakattuja jäätelöitä ja suklaapatukoita. Lautan varaussivulle pääset täältä. Lautan facebook-sivun löydät täältä.

 

Kaupungeissa on erilaisia majoitusmahdollisuuksia, maaseutuosuuksilla varaukset pieniin paikallisiin majoitusyrityksiin kannattaa tehdä ennen matkalle lähtöä.

Reitin pintamateriaalit: asfaltti, soratie.

Kirjoittajan vinkit

Koe uusi lauttaylitys Kyläniemestä Sarviniemeen sekä jatka halutessasi lautalla matkaa Puumalan saaristoreitille!

Sarviniemen osoite: Suur-Saimaantie 2000, 54920 Taipalsaari.

 

Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
127 m
Alin kohta
41 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Ruoka- ja juomapaikat

Kahvila, Café Kaiku

Turvallisuus

Reitin pintamateriaali: asfaltti ja soratie. Reitillä on soratieosuuksia Sarviniemen ja Taipalsaaren kirkonkylän välillä. Yhteensä sorateitä on reitillä n. 7 km.

Ennen retkeä on hyvä tarkistaa sääennusteet

Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi, sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.

Reitti on merkitty sinisin pyöräreittiopastein, joissa on Saimaan saaristoreitin logo.

Metsähallituksen retkietiketti

Pyöräilijän liikennesäännöt

Neuvoja, vinkkejä ja linkkejä

Saimaan saaristoreitin pyörälautan aikataulut:

 

Kyläniemi - Sarviniemi päivittäin

klo 14.00 Lähtö Sarviniemestä Kyläniemeen

klo 15.00 Lähtö Kyläniemestä Sarviniemeen

 

Sarviniemestä on mahdollisuus poiketa pohjoisen suuntaan Puumalan Lintusaloon. Lintusalosta matkaa voi jatkaa Puumalan saaristoreitille. Lintusalonsaaren ja Hurissalon välillä kulkee päivittäin Pyörälautta Norppa II.

+358 (0)50 308 3004 (aikataulun mukaan / max 10 pyöräilijää)

 

Sarviniemi - Lintusalo tiistai, torstai, lauantai

klo 10.00 Lähtö Sarviniemestä Lintusaloon

klo 11.45 Lähtö Lintusalosta Sarviniemeen 

 

Lautan varaussivulle pääset täältä

Myös lautan tilausmahdollisuutta lisävuoroille voi tiedustella (120 €/10 henkilöä).

 

Jos aikataulut eivät sovi tai lautta on täynnä, venekuljetuksia voi tiedustella myös seuraavilta yrityksiltä:

TK-Fishing +358 400 886 903 (max 5)

BlueSaimaa +358 40 735 4021 (max 10)

TaigaSaimaa +358 45 863 6024 (max 4)

 

Venekuljetus Lintusalon Nestorinrannasta eri kohteisiin

+358 (0)40 510 6208 (Nestorinranta / max 4 pyöräilijää)

HUOM! Kaikki kuljetukset tulee tilata ja varmistaa viimeistään edellisenä päivänä. 

Aloitus

esim. Lappeenrannan satama tai Imatran keskusta (89 m)
Koordinaatit:
Asteen desimaaleina (DD)
61.068278, 28.182775
Asteina, minuutteina ja sekunteina (DMS)
61°04'05.8"N 28°10'58.0"E
UTM
35V 563831 6770969
w3w 
///kotkat.liimata.helpotus

Päätepiste

Päättyy lähtöpaikkaan

Reittiohje

Reitille voi lähteä esimerkiksi Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrannasta vastapäivään kierrettäessä ajetaan ensin Saimaan kanavan yli kohti Joutsenoa ja alkumatkasta pyöräilijä voi tutustua Saimaan kanavan historiaan kanavamuseossa (Saimaa Geopark -kohde). Joutsenosta löytyy tarpeellisia palveluja, samaten kuin Imatralta. Imatralla on Suomen vanhin matkailunähtävyys, Imatrankoski (Saimaa Geopark-kohde), jota matkailijat ovat ihmetelleet 1700-luvulta lähtien. Saimaan vedet Laatokkaan johtava Vuoksi halkoo kaupunkikuvaa. Suomen kauneimmaksi rakennuksesti useamman kerran valittu Imatran Valtionhotelli on reitin varrella. Pyöräilyreitti seuraa Vuoksen rantaa noin seitsemän kilometrin verran. Reitti kulkee mukaillen Imatranajo,  IRRC-rataa ja sen lähtöpaikan ohi.  Matkalle sattuu monta museota ja muistomerkkiä.

Seuraavaksi tullaan Vuoksenniskalle, joka on teollisuuden synnyttämä Imatran toinen kaupunkikeskus. Siellä on Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko, joka on merkittävä nähtävyys. Kaukopään tehdas on yksi maailman suurimmista ja moderneimmista paperitehtaista, jolle avautuu näkymä Salosaarelle menevältä patotieltä.

Salosaarelta saavutaan Ukonsalmen sillan yli Ruokolahden kirkon luokse (Saimaa Geopark-kohde). Kirkko tunnetaan Albert Edelfeltin maalauksesta Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Vuonna 1854 valmistunut kirkko, 1752 valmistunut vanha kellotapuli sekä hautausmaat sankarihautoineen tarjoavat rauhallisen ympäristön levähtämiseen. Kirkonmäeltä löydät myös Ruokolahden museon ja Ruokolahti-talon, jonka pihapiiriin on siirretty vanhoja ruokolahtelaisia ulkorakennuksia. Rasilasta löytyy kauppa- ja ravintolapalveluja sekä uimaranta. Ruokolahdelta löytyy myös majoituspalveluita pyöräilijöiden tarpeisiin.

Matka jatkuu Puumalantietä, jolla pitää pysyä tarkasti tien sivussa, sillä piennar on kapea ja tiellä kulkee paljon liikennettä, kuten puutavararekkoja. Poikkea Syyspohjan Salpa-asemalla, jossa on nähtävissä toisen maailmansodan aikaan rakennettuun Salpalinjaan liittyviä Salpalinjaan kuuluvia valmiita linnoitteita, keskeneräisiä ja sortuneita korsuja, veden täyttämiä korsujen pohjakaivantoja sekä järeistä kivistä koostuvaa panssariestelinjaa.

Puumalantieltä käännytään kohti Utulaa. Utulantie kulkee Toisella Salpausselällä (Saimaa Geopark -kohde), jolle on tyypillistä tasaiset karut mäntykankaat. Sieltä on kauniit näkymät etelän puolelle Saimaalle sekä Utulan kylälle sitä lähestyttäessä. Utulassa on kauppa, jossa voi täydentää eväsvarastoja.

Utulasta lähdettäessä noin viiden kilometrin päässä on Huuhanranta, joka yksi Saimaan pisimmistä hiekkarannoista. Rannalle on noin kilometrin matka isolta tieltä. Huuhanranta on myös Saimaa Geopark -kohde. Siellä on laavu ja tulipaikkoja ja omatoiminen leiriytymismahdollisuus.

Toinen Salpausselkä jatkuu Kyläniemeen, joka on nykyisin saari. Etelä-Saimaa jakautui 1700-luvulla Venäjän ja Ruotsin valtakunnan kesken ja turvatakseen liikkumismahdollisuuden venäläiset rakennuttivat generalissimus Aleksandr Suvorovin johdolla Suvorovin kanavina tunnetut kanavat, joista yksi teki Kyläniemestä saaren. Kanavaa on sittemmin levennetty ja se ylitetään nykyisin lossilla. Lossimatka kestää muutaman minuutin ja sen aikana ehtii nauttia huimaavista maisemista. Maisemat ovat hienot myös Kyläniemessä: Toisen Salpausselän harjanteet, jääkauden jättämät kivilouhikot ja muinaisen Saimaan rannan vaihtelevat korot ovat näkyvissä pitkin matkaa. Kyläniemen kärjessä on viihtyisä Rastinniemen virkistysalue (Saimaa Geopark-kohde), jossa on grillikatos. Siellä voi leiriytyä.

Kyläniemestä pääsee pyörälautalla yli Sarviniemeen. Lauttakuljetuksen jälkeen rantautuminen on Sarviniemen virkistysalueella, joka on jälleen yksi Saimaa Geopark -kohde. Siellä kannattaa levähtää ennen ajoa Taipalsaaren suuntaan, mutta Sarviniemessä ei saa yöpyä. Taipalsaarella on matkan varrella tarjolla majoituspalveluita ja kirkonkylässä myös ravintolapalveluja. Kirkon ja kunnantalon läheisyydessä on historiallinen Röytyn kotiseututalo, joka on ollut sotilasvirkatalo ja kievari. Siellä on kesällä kahvila.

Taipalsaaren ja Lappeenrannan välillä on yksi kauneimpia maisemateitä, jossa on turvallinen pyörätie. Matkalla Lappeenrantaan sijaitsee Kuivaketveleen esihistoriallinen linnavuori. Lappeenrannassa kannattaa pistäytyä generalissimus Suvorovin rakennuttamassa Linnoituksessa, joka on osa Suvorovin linnoituksina tunnettua 1700-luvun lopun linnoitusketjua. Linnavuori ja Linnoitus ovat Saimaa Geopark -kohteita.

Huomioitavaa


Kaikki suojelualueita koskevat huomiot

Joukkoliikenne

Saimaan saaristoreitille voit lähteä esim. Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrantaan ja Imatralle pääsee junalla tai linja-autolla. 

Junien aikataulut voit tarkistaa VR:n sivuilta

Linja-autojen aikataulut voit tarkistaa Matkahuollosta.

 

Lappeenrannan paikallisliikenteen aikataulut (Lappeenrannan Matkakeskukselta satamaan liikennöi paikallisliikenteen bussilinja 3.)

Imatran paikallisliikenteen aikataulut (Imatran Matkakeskukselta Imatrankoskelle liikennöivät paikallisliikenteen kaikki bussilinjat.)

 

Ajo-ohje

Lappeenrannan satama, osoite: Satamatie, 53900 Lappeenranta.

Imatran keskusta, osoite: Imatrankoskentie, 55610 Imatra.

Pysäköinti

Lappeenrannan satamassa on pysäköintipaikkoja. 

Myös Imatran kekustasta lötyy pysäköintipaikkoja, joista osa maksullisia.

 

Koordinaatit

Asteen desimaaleina (DD)
61.068278, 28.182775
Asteina, minuutteina ja sekunteina (DMS)
61°04'05.8"N 28°10'58.0"E
UTM
35V 563831 6770969
w3w 
///kotkat.liimata.helpotus
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Välineet ja varusteet

Pukeudu retkelle säänmukaisesti. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan myös EA-varusteet, sadevaatteet, varavaatteet sekä riittävästi eväitä ja juomista.

Samankaltaisia reittejä lähistöllä

 • Saimaan saaristoreitti, LPR - Joutseno
 • Lappeenrannan kaupunkikierros pyöräilyreitti
 • Suoluonto ja kalkki -pyöräilyreitti, Lappeenranta
 • Taipalsaaren maisemapyöräilyreitti
 • Saimaan kanavan sulkureitti pyöräillen, Lappeenranta
 • Makumatka pyöräilyreitti Lappeenrannassa
 • Länsi-Saimaan linnoituskierros
 Ehdotukset ovat automaattisesti luotuja
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
158,9 km
Arvioitu kesto
15:00tuntia
Nousumetrit
578 m
Laskumetrit
590 m
Ympyräreitti Kauniit maisemat Geologisia nähtävyyksiä

Tilastot

 • 2D 3D
 • Sisällöt
 • Näytä kuvat Piilota kuvat
 • 7 Etapit
Pyöräily · Lappeenranta
Saimaan saaristoreitti, LPR - Joutseno
Keskivaativa Etappi 1
24,8 km
2:30 tuntia
92 m
96 m
Lappeenrannan vilkkaasta satamasta Saimaan rantamaisemia seuraillen Joutsenoon. Matkan varrella mm. Saimaan kanava museoineen sekä Ilottulan ...
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Saimaan saaristoreitti, Joutseno - Imatra
Keskivaativa Etappi 2
21,2 km
2:30 tuntia
44 m
65 m
Joutsenon ja Imatran välillä pääset pyöräilyn flow-tilaan rauhallisia maalaisteitä ajaessa. Tämän osuuden palvelut ja nähtävyydet ovat taajamissa ...
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Saimaan saaristoreitti, Imatra - Ruokolahti
Keskivaativa Etappi 3
20 km
5:00 tuntia
102 m
68 m
Imatrankoskelta suunnataan Vuoksen vartta seuraillen Ruokolahden kirkonmäelle. Matkan varrella näet Vuoksenniskan teollisuustaajaman ja ohitat ...
läh. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö,   Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Ruokolahti
Saimaan saaristoreitti, Ruokolahti - Utula
Keskivaativa Etappi 4
29,3 km
3:00 tuntia
94 m
92 m
Ruokolahden kirkonmäeltä kohti Utulan kylää tutustut matkan varrella Salpalinjaan ja Toisen Salpausselän maisemiin.
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Saimaan saaristoreitti, Utula - Kyläniemen kalasatama
Keskivaativa Etappi 5
20,6 km
5:30 tuntia
104 m
144 m
Utulasta kohti Kyläniemen kärkeä pysytään huikaisevissa Toisen Salpausselän maisemissa. Kyläniemen puolelle on vesistön ylitys lossilla; Kyläniemi ...
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Taipalsaari
Saimaan saaristoreitti, Kyläniemen kalasatama - Taipalsaari
Keskivaativa Etappi 6
28,3 km
2:30 tuntia
80 m
51 m
Rastinvirran ylitys Kyläniemen ja Sarviniemen välillä käy mukavasti ja komeasti pyörälautan kyydillä. Nauti Saimaan tunnelmasta myös maissa ...
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Saimaan saaristoreitti, Taipalsaari - Lappeenranta
Keskivaativa Etappi 7
13,9 km
2:00 tuntia
63 m
61 m
Jos pidät vesistömaisemista, tämä on sinun etappisi! Taipalsaari on saaristokunta ja pyörätie Taipalsaarelta Lappeenrannan satamaan yksi Suomen ...
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
: tuntia
 km
 m
 m
 m
 m
Voit lähentää näkymää hinaamalla nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan.