Pyöräily TOP Etappireitti

Rautaesirippureitti Imatralta Parikkalaan

Pyöräily · Etelä-Karjala
Logo Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Tästä sisällöstä vastaa
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Yhteistyökumppani  Seikkailijan valinta 
 • Rajavartija ja patsas
  / Rajavartija ja patsas
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Museotien virstanpylväs
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Museotie
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Pyöräilijöitä hiekkatiellä
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Mannerheimin 75v-muistomerkki
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Ilmakuvaa Vuoksenniskalta
  Kuva: Arto Apila, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Rautjärven kirkko
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Etelä-Karjalan polkupyöräilyn teemareitit
  Video: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Parikkalan Patsaspuisto
  Kuva: www.patsaspuisto.net
 • / Parikkalan kirkko
  Kuva: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Ruokolahden kirkko
  Kuva: Ruokolahden kunta
 • / Rajamuseo
  Kuva: www.etelakarjalanmuseot.fi
 • / Etelä-Karjalan polkupyöräilyn teemareittien logo
  Kuva: Dominus, Etelä-Karjalanliitto
m 150 100 50 160 140 120 100 80 60 40 20 km Myllykosken laavu Kangaskoski Rajamuseo Iivanansaari Lahnasenkoski Alasen lintutorni Hyppykallio Suurvuori Ritakoski
Rautaesirippureitti Imatralta Parikkalaan on osa Euroopan laajuista pyöräilyreittiä. Reitin kohteissa voit tutustua alueen historiaan idän ja lännen rajalla.
Keskivaativa
175,4 km
14:00 h
879 m
878 m

Tämän EuroVelo 13 -reitin Suomen osuus seurailee Suomen itärajaa niin lähellä Venäjää kuin mahdollista pohjoiseen Näätämöön saakka. Reitille houkuttelevat hiljaiset ja hyväkuntoiset tiet sekä Suomen upeat metsämaisemat. 

HUOM! Reitti on etappireitti, jonka kohteet löydät etappien sivuilta valitsemalla etapin otsikon alta löytyvästä luettelosta.

Etelä-Karjalassa reittiä voi ajaa Lappeenrannasta Parikkalaan, mistä voi palata vanhojen valtakunnan raja-alueiden kautta takaisin Imatralle. Se on oiva valinta 2-3 päivän pyöräretkeksi. Parikkalasta paluu on mahdollista myös junalla, jolloin reitin pituudeksi tulee noin 80 km. Tässä ehdotuksessa reitti alkaa Imatralta. Majoituspaikkoja on sekä Imatran keskustassa että Saimaan rannalla Rauhan ja Ukonniemen matkailualueella.

Reitin pintamateriaali: asfaltti, soratie.

Henkilön Etelä-Karjalan pyöräilyn teemareittihanke 2018 / Karttatyö FCG profiilikuva
Tekijä
Etelä-Karjalan pyöräilyn teemareittihanke 2018 / Karttatyö FCG
Päivitetty: 24.08.2020
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
148 m
Matalin kohta
34 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Turvallisuus

Reitin pintamateriaalit: asfaltti ja soratie. Reitillä on soratietä noin 20 km.

Ennen retkeä on hyvä hankkia tarvittavat kartat ja oppaat sekä tarkistaa sääennusteet

Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi, sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.

Metsähallituksen retkietiketti

Pyöräilijän liikennesäännöt

Neuvoja, vinkkejä ja linkkejä

Reittiin voi yhdistää Lintuinmaan pyöräilyreitin.

Aloitus

Imatran Matkakeskus (72 m)
Koordinaatit:
Asteen desimaaleina (DD)
61.195271, 28.779074
Asteina, minuutteina ja sekunteina (DMS)
61°11'43.0"N 28°46'44.7"E
UTM
35V 595623 6785838
w3w 
///kokemus.seuraus.lukuvuosi

Päätepiste

Parikkalan juna-asema tai paluu lähtöpaikkaan

Reittiohje

Imatran merkittävin luonnonnähtävyys on Imatrankoski ja Vuoksi sekä aluetta ympäröivä Kruununpuisto kaupunkipuroineen. Vuoksen mahtava virta on keskeinen elementti Imatran kaupunkikuvassa ja Saimaan vesistön laskujoki Laatokkaan. Vuoksi syntyi valtavalla voimalla noin 5700 vuotta sitten jättäen jälkeensä jonon koskia matkallaan Laatokkaan. Vuoksen varrelta reitti jatkuu kevyenliikenteen väylää kohti Imatran teollista historiaa henkivää Vuoksenniskan kaupunginosaa. Se syntyi liikenteen solmukohtaan ja kasvoi metsäteollisuuden myötä vilkkaaksi liikekeskustaksi.

Vuoksenniskalta reitti jatkuu Niskapietilän Museotielle, jonka alussa kannattaa poiketa Rajamuseossa tutustumassa Rajavartiolaitoksen ja Suomen rajojen historiaan sekä rajamiesten työhön ja elämään itsenäisyyden alkuvuosilta lähtien. Museotie oli 1960-luvulle saakka Valtatie 6 ja vuosisatoja aiemmin se toimi sotilastienä. Tie on ajoittain mäkinen, mutta nousut eivät ole kovin jyrkkiä.

Museotieltä voi poiketa kaksi kilometriä hiekkatietä Lassilan Linnavuorelle, jossa on opaste ja infotaulut. Linnavuori kohoaa Latvajärven rannalla, lähellä Venäjän rajaa. Vuoren laelle kannattaa kiivetä upean näkymän vuoksi. Luolalta voi jatkaa lenkin Lassilan kautta takaisin museotielle. Jos et poikkea Linnavuorelle, jää matkan varrelle Kuokkalammin Hyppykallio, jonne on opastus Kuokkalammintietä. Kalliolle ei ole polkua. Sen laella olevassa infotaulussa kerrotaan paikan isovihan aikaan 1700-luvulle juontuvan nimen historiasta.

Miettilässä voi pitää taukoa vanhalla Venäjän armeijan museokasarmialueella ja tutustua talvisodan tapahtumiin Kollaa ja Simo Häyhä -museossa. Ennen Simpeleen teollisuustaajamaa voi verrytellä ja levähtää Hiitolanjoen maisemapolulla, jonka varrella voi tutkailla museoikäisiä vesivoimaloita ja nauttia eväitä grillikodalla. Simpeleellä ja sen läheisyydessä on tarjolla majoitus- ja ruokailumahdollisuuksia.

Reitti jatkuu kohti Parikkalaa peltojen ja järvien reunustaessa tietä. Venäjän ja Suomen rajan läheisyydessä ajetaan muutama kilometri Valtatien 6:tta pitkin. Matkalla voi nauttia Maalaispuoti Iloisen Pässin antimista ja ihmetellä Parikkalan Patsaspuiston betonisia asukkaita. Valettuja veistoksia on yli 500 erilaista ja puisto on nimetty yhdeksi maailman pelottavammista matkailukohteista. Heti patsaspuiston jälkeen rajavyöhyke on valtatien varressa.

Parikkalaa lähestytään kaunista Ristimäen tietä pitkin, jossa historian voi suorastaan tuntea huokuvan vanhoista taloista. Parikkalassa, kuten muuallakin Etelä-Karjalassa, on monia muistomerkkejä niin sodassa kaatuneille kuin Karjalaan jääneille vainajille. Mielenkiintoinen majoitusvaihtoehto on Valtatie 6:n varrella sijaitseva Hotelli-ravintola Kägöne - upea karjalaista arkkitehtuuria edustava hirsirakennus.

Parikkalan taajaman läheisyydessä sijaitseva Siikalahti on Simpelejärven itäosan lahti, josta poikkeuksellisen monimuotoinen pesimä- ja muuttolinnusto tekee todellisen lintuparatiisin: yhden päivän aikana voi havaita jopa yli sata lajia. Keskikesällä lintujärvellä saattaa olla hiljaista, mutta luontokohteena se on silloinkin näkemisen arvoinen.

Paluuvaihtoehdot

Parikkalasta on mahdollista palata Imatralle junalla tai suunnata junalla tai pyöräillen Savonlinnaan. Toki Imatralle voi palata myös pyöräillen, jolloin paluureitti tarjoaa rauhallista metsämaisemaa vuosisataisella raja-alueella. Parikkalan keskustasta reitti kulkee ensin kohti Särkisalmea, joka jakaa Simpelejärven kahteen osaan.

Särkisalmelta lähtiessä on varmistuttava että mukana on riittävästi evästä ja juomista, sillä seuraavalla osuudella ei ole kaupallisia palveluita. Tiet ovat pieniä ja mutkaisia hiekkateitä. Pyöräilijä kokee olevansa todella keskellä luontoa. Kannattaa poiketa Haukkavuorella, vaikka sinne tulee reitiltä noin kahden kilometrin matka tietä pitkin ja vielä kilometrin verran polkua.

Ruokolahden ja Rautjärven kuntien rajalla sijaitseva Haukkavuori on Etelä-Karjalan korkein paikka, joka kohoaa noin 80 metrin korkeuteen Sarajärven pinnasta. Vuorelta avautuu upea näkymä. Haukkavuori on kolmen Ruotsin ja Venäjän rajan piste, josta tarkkasilmäinen löytää kallioon hakatun Uudenkaupungin rauhan rajamerkin vuodelta 1722. Muut Haukkavuoren kautta kulkeneet rauhat ovat Pähkinäsaari (1323) ja Täyssinä (1595). Kaikkiaan Venäjän ja Ruotsin sekä myöhempiä Neuvostoliiton ja Suomen välisiä rauhankäyntejä on yhdeksän.

Haukkavuorelta palataan Sarajärventielle ja jatketaan kohti Torsajärveä. Järven pohjoispäässä, Torsanpäässä on levähdypaikka ja sen läheisyydessä kosteikkopolku ja viihtyisä laavu. Kahden kilometrin päässä Pohjalankilassa kahvila Käpälämäki tarjoaa ruokaa ja juomaa.

Pohjalankilasta eteenpäin ajetaan päällystettyjä sivuteitä ensin Virmutjoelle ja sieltä vilkkaamman tien laitaa ajaen Ruokolahdelle. Ruokolahden keskustassa Rasilassa on tarjolla kaupallisia palveluja, myös ravintoloita. Ruokolahden leijona on nähtävillä torilla patsaana.

Noin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Ruokolahden Kirkonmäki, jossa vuonna 1752 rakennettu kellotapuli ja vuonna 1854 valmistunut kirkko kertovat historiasta. Albert Edelfeltin tunnetun maalauksen Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä paikka löytyy kirkon kaakkoiskulmalta. Kirkonmäellä on kotiseutumuseo ja Ruokolahti-talo kesäkahviloineen. Ruokolahdelta reitti jatkuu Salosaaren ja Vuoksenniskan kautta Imatralle, jossa pyöräilijää odottavat kylpylä-, hotelli- ja ravintolapalvelut.

Huomioitavaa


Kaikki suojelualueita koskevat huomiot

Joukkoliikenne

Joukkoliikenneystävällinen

Reitin lähtöpaikka on Imatran Matkakeskus, jonne liikennöivät junat sekä linja-autot.

Reitiltä voi palata pyöräillen tai  Parikkalan rautatieasemalta junalla Imatralle.

 

Junien aikataulut voit tarkistaa VR:n sivuilta

Linja-autojen aikataulut voit tarkistaa Matkahuollosta.

Imatran paikallisliikenteen aikataulut

Saapuminen

Reitille voi lähteä Imatran Matkakeskukselta, osoite: Koskikatu 1, 55120 Imatra.

Reitiltä voi palata Parikkalan rautatieasemalta, osoite: Parikkalantie 12, 59100 Parikkala.

Pysäköinti

Imatran Matkakeskuksella on maksuttomia pysäköintipaikkoja.

Koordinaatit

Asteen desimaaleina (DD)
61.195271, 28.779074
Asteina, minuutteina ja sekunteina (DMS)
61°11'43.0"N 28°46'44.7"E
UTM
35V 595623 6785838
w3w 
///kokemus.seuraus.lukuvuosi
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Välineet ja varusteet

Pukeudu retkelle säänmukaisesti. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan myös EA-varusteet, sadevaatteet, varavaatteet sekä riittävästi eväitä ja juomista.

Samankaltaisia reittejä lähistöllä

 • Imatran arkkitehtuuri- ja nähtävyyskierros pyöräillen
 • Rautaesirippureitti, Imatra - Simpele
 • Vuoksi-pyöräilyreitti Imatralla
 • Neljän saaren pyöräilyreitti
 • Saimaan saaristoreitti, Imatra - Ruokolahti
 • Imatra - Svetogorsk -pyöräilyreitti
 • Äitsaaren maisematie -pyöräreitti
 Ehdotukset ovat automaattisesti luotuja
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
175,4 km
Arvioitu kesto
14:00 h
Nousumetrit
879 m
Laskumetrit
878 m
Joukkoliikenneystävällinen Edestakainen reitti Rengasreitti Kulttuurihistoriallisia kohteita

Tilastot

 • 2D 3D
 • Sisällöt
 • Näytä kuvat Piilota kuvat
Toiminnot
Kartat ja tasot
 • 4 Etapit
Pyöräily · Etelä-Karjala
Rautaesirippureitti, Imatra - Simpele
TOP Vaativa Etappi 1
61 km
4:30 h
225 m
238 m

Rautaesirippu reitti Imatralta pohjoiseen vie vuosisataiselle Venäjän valtakunnan raja-alueelle, josta kertovat monet historiakohteet. ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Rautaesirippureitti, Simpele - Parikkala
TOP Keskivaativa Etappi 2
19,7 km
2:00 h
174 m
166 m

Rautaesirippureitillä Rautjärveltä Parikkalaan näet Venäjän rajan läheisyydessä kauniiden maalaismaisemien ja vanhojen hovien lisäksi ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Rautaesirippureitti, Parikkala - Ruokolahti
TOP Vaativa Etappi 3
77,5 km
6:00 h
361 m
323 m

Rautaesirippureitin paluureitti metsämaisemien kautta Parikkalasta Ruokolahdelle sopii hyväkuntoiselle gravel-pyöräilijälle.  Matkalla on  ...

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Pyöräily · Etelä-Karjala
Rautaesirippureitti, Ruokolahti - Imatra
TOP Helppo Etappi 4
16,1 km
1:30 h
67 m
82 m

Ruokolahdelta reitti jatkuu Salosaaren ja Vuoksenniskan kautta Imatralle, jossa pyöräilijää odottavat kylpylä-, hotelli- ja ravintolapalvelut.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
: h
 km
 m
 m
 m
 m
Tuo korkeuskäyrän alla olevia nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan lähentääksesi näkymää.