Saimaan kanavan pyöräilyreitti Nuijamaalle, Lappeenranta

Etelä-Karjalan Yhteistyökumppani Seikkailijan valinta
Saimaan kanava yhdistää Vuoksen vesistön Itämeren Suomenlahteen. Se kulkee Lappeenrannasta Viipuriin Suomen ja Venäjän alueella.
Saimaan kanavan reitillä voit tutustua sekä vuonna 1856 avattuun vanhaan kanavaan että käytössä olevaan nykyiseen kanavaan. Pyöräreitti alkaa Saimaan kanavamuseolta, jossa voit aluksi katsastaa kanavan eri vaiheista kertovaan näyttelyyn sekä lähistöllä sijaitsevaan vanhan kanavan sulkuporttiin. Reitillä omatoimisesti käytettävä kapulalossi, jolla ylitetään vanha kanava lähellä Nuijamaan kirkonkylää.
Reitin pintamateriaali: asfaltti, soratie.
Kirjoittajan vinkit
Kohderyhmät: satunnaiset retkipyöräilijät ja perheet
Turvallisuus
Reitin päällyste: soratietä kanavan varrella noin 20 km, muuten asfaltti.
Ennen retkeä on hyvä tarkistaa sääennusteet. Pukeudu retkelle säänmukaisesti. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan myös EA-varusteet, sadevaatteet, varavaatteet sekä riittävästi eväitä ja juomista.
Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi, sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.
Metsähallituksen retkietiketti
Neuvoja, vinkkejä ja linkkejä
Saimaan kanavan vartta Nuijamaalle kulkeva tie on elämys!Aloitus
Päätepiste
Reittiohje
Pyöräreitti alkaa Saimaan kanavamuseolta, jossa pyöräilijä voi aluksi katsastaa kanavan eri vaiheista kertovaan näyttelyyn sekä lähistöllä sijaitsevaan vanhan kanavan sulkuporttiin.
Mälkiän sulku on ensimmäisenä kanavassa Saimaalta tultaessa. Seuraavana reitillä on Mustolan sulku, jonka jälkeen reitti jatkuu kanavan huoltotiellä aivan kanavan varrella. Kolmas ja viimeinen Suomen puolella sijaitseva sulku kanavan yhteensä kahdeksasta sulusta on Soskuan sulku. Kansolassa on vanhan kanava rullasilta, joka vanhimman kanavan aikaan rullattiin kanavassa liikkuvien alusten tieltä syrjään sekä kanavan alittava kulvertti, jota pitkin Soskuanjoki virtaa kanavan ali.
Kansolan jälkeen alkaa jännittävä osuus: pyörätie kulkee vanhan ja uuden kanavan välisellä kapealla maakaistaleella. Suikissa pyörätie päättyy vanhan ja uuden kanavan risteyskohtaan. Paikalla on omatoimisesti käytettävä kapulalossi, jolla pyöräilijät ja pyörät saa vietyä kanavan yli. Suikista kannattaa poiketa kanavan ylittävää siltaa pitkin Nuijamaan kirkonkylään. Nuijamaa on yksi vilkkaimmista Suomen ja Venäjän välisistä raja-asemista ja sieltä löytyy ravintola ja kalakauppa, josta saa myös muita elintarvikkeita. Erikoinen muistomerkki on Sormuskivi, suuri siirtolohkare, joka on yksi Saimaa Geoparkin geologisista kohteista.
Nuijamaalta matka jatkuu eteläkarjalaisissa viljelymaisemissa kohti Konnunsuota. Näet Konnunsuon entisen vankilan komeat rakennukset ja voit poiketa niiden lähellä legendaarisessa Konnunsuon baarissa. Sen jälkeen matkalle sattuu lintutorni, josta voit hyvällä tuurilla nähdä paljon lintuja, sillä Konnunsuo on muuttolintujen suosima levähdysalue. Kanavamuseolle paluun jälkeen voit jatkaa Lappeenrannan keskustaan ja nauttia päivän päätteeksi kaupungin ja sen sataman palveluista.
Huomioitavaa
Joukkoliikenne
Reitin lähtöpaikka on Kanavamuseo Lappeenrannan Mustolassa.
Lappeenrannan Matkakeskukselta museolle liikennöi paikallisliikenteen bussivuoro 7 (Mustola).
Lappeenrannan Matkakeskukselle liikennöivät junat sekä linja-autot.
Junien aikataulut voit tarkistaa VR:n sivuilta.
Linja-autojen aikataulut voit tarkistaa Matkahuollosta.
Saapuminen
Kanavamuseolle voi saapua joko polkupyörällä tai autolla. Mustolaan tulee myös paikallisbussiyhteys (7).
Kanavamuseon osoite: Sulkuvartijankatu 16, 53300 Lappeenranta.
Pysäköinti
Saimaan kanavan Mälkiän sulun hiekkaparkkipaikalla on pysäköintitilaa.
Lappeenrannan Matkakeskuksen alueella on maksullisia pysäköintipaikkoja pitempi aikaiseen pysäköintiin, sekä maksuttomia pysäköintipaikkoja tilapäiseen pysäköintiin.