Ketjureaktio -pyörämatkailuhankkeen kesän kuulumisia

30.6.2020

Ketjureaktio-hankeen pyöräilykuulumisia, toimenpiteitä sekä tietoa tulevista tapahtumista.

’Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving’ (Albert Einstein)

Trendejä ja signaaleja

Kesäkuu on lipunut eteenpäin kohti loppuaan lämpimissä ja jopa kuumissa keleissä. Pyöräilijöitä on näkynyt katukuvassa enemmän, kuin ehkä koskaan 2000-luvulla. Tähän määrään voi lisätä tulevaisuudessa vielä entistä enemmän kv-matkaajia, koska sama trendi on näkynyt myös muissa Euroopan maissa. Pyöräkauppa on käynyt myös kuumana ja osa pyörämalleista on myyty jo loppuun. Saatavuuteen vaikutti ja vaikuttaa edelleen koronavirus. Poikkeusoloista huolimatta, tai juuri poikkeusolojen takia, myytyjen pyörien määrä on ollut ennätyksellistä. Sähköpyörät ovat viimeistään nyt siirtyneet Suomessakin marginaalista valtavirtaan.

Sähköpyöriin liittyviä onnettomuuksia ei ole ilmaantunut niin paljoa, kuin esimerkiksi sähköpotkulautoihin kytkeytyviä. Haaverit sähköpyörien kanssa ovat tapahtuneet usein rivokoissa liikkeellelähdöissä. Näitä onnettomuuksia voi vähentää koulutuksella ja harjoittelulla. Sähköpyörien käyttö, ylläpito ja huoltokoulutus olisi varmasti hyvä lisä osaamiseen monelle pyöräilijälle. Pyöräilyyn liittyvän koulutuksen tarjoaminen ja vastaanottaminen on Suomessa vielä melko harvinaista. Ainakaan oma pikainen googlailu ei tuottanut tuloksia Etelä-Karjalasta. Pyöräilemään opitaan potkupyörällä tai apupyörien kanssa ja tämän jälkeen useampi onkin törmännyt vain liikennekasvatukselliseen koulutukseen peruskoulussa.

Iloisena lisänä tätä aukkoa voi paikata nyt Bikehike:n järjestämällä maastopyöräleirillä Saimaan rannalla:
https://www.facebook.com/events/181922889905075/

Jonkinlaisena suurempana trendinä epidemia-aikana on näkynyt muutos julkisesta yksityiseen. Muutos ilmenee julkisten liikennevälineiden suosion laskuna ja vastaavasi pyöräilyn lisääntymisenä, sekä esimerkiksi sähköpotkulautailun, moottoripyöräilyn, matkailuautoilun, veneilyn suosion kasvuna. Yksityisyyden kaipuu ja sosiaalisen etäisyyden suositus on näkynyt myös majoituksissa – nyt on mökkivuokraajien markkinat.

Uudet pyörät, sähköpyörät ja etenkin täysjousitetut sähköpyörät sisältävät runsaasti tekniikkaa ja elektroniikkaa. Pyörien huoltaminen ja korjaaminen on muuttunut entistä vaativammaksi. Useampi korjaamo onkin ruuhkautunut ja osa toimijoista on alkanut nostaa kätensä pystyyn elektroniikkaa pursuavien sähköpyörien ja erikoisosaamista ja -työkaluja vaativien jousitushuoltojen edessä. Ammattitaitoisista pyörämekaanikoista alkaa olla jo pulaa.

Tavastia on Suomessa ainoa paikka, jossa koulutetaan pyörämekaanikkoja. Tavastian pilotissa koulutetaan neljä mekaanikkoa. Usein korjaamoissa työskentelevät ovat ns. ammattiharrastajia. Tulevaisuudessa pyörämekaanikkoja tarvitaan todennäköisesti enemmän, mitä Tavastian pilotissa valmistuu.

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/ammattiopisto-tavastia-kouluttaa-nyt-polkupyoramekaanikkoja-ainoana-suomessa/

Olisiko sinusta hyvä idea, että vastaavaa ammatillista koulutusta järjestettäisiin myös eteläisen Saimaan alueella? Kerro tästä koulutuksesta ja pyörämekaanikkojen ”tyhjästä aukosta” koulutuksesta päättäville henkilöille. Ehkä nyt puhaltavat suotuisat tuulet vähähiilisyyttä tukevalle koulutukselle.

Kiinnostusta huoltotyöpajaan?

Haluaisitko oppia Ketjureaktio-hankkeen puitteissa tekemään perushuoltoja omille vuokrapyörillesi tai tekemään perushuoltoja ja korjauksia asiakkaidesi pyörille?

Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan, olisiko huoltotyöpajan järjestäminen mahdollista. Innokkaita tarvittaisiin vähintään noin viisi, että huoltotyöpaja olisi mielekästä toteuttaa. Voisimme ajatella vaikka parin tunnin – puolen päivän työpajaa, jossa käydään läpi perushuoltoa, renkaan paikkausta, vaihteiden säätöä, pyörän ergonomian säätöä asiakkaille ja millainen korjauksen ensiapupakkaus esim. oppaiden/retken vetäjien kannattaa reppuunsa kasata.

Kuuntelemme mielellämme teidän ideoita ja mietteitä – millaista teknistä osaamista kaipaisitte pyörien kanssa? Työpajan voi toteuttaa myös syksyllä, jos nyt sesonkina ja lomakautena voi olla vaikea löytää yhteistä aikaa.

Pyörämatkailutuotteiden pilotointia

Olemme pilotoineet hankkeen puitteissa opastettuja kaupunkipyöräilyjä Lappeenrannassa ja Imatralla. Pilotointiin osallistuneen yrittäjän mielestä pilotointi ja testaaminen on ollut erittäin hyödyllistä. Esiin on tullut useita näkökulmia tarinallistamisesta, palvelumuotoilusta, markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä, reiteistä, pyöristä, kohteista, turvallisuudesta jne. Näitä kaikkia näkökulmia ei olisi ehkä koskaan tullut esiin yksin toimistolla paketteja kasatessa.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin, niin lähdetään testaamaan ja kehittämään yhdessä teidän tuotteita ja palveluita! Testaaminen tuo usein lisää itsevarmuutta ja auttaa siten tekemään asiakaspalvelutilanteista luontevampia.

Pyörämatkailuseminaari 10.9.2020 Lappeenrannassa

Syyskuussa torstaina 10.9. olemme järjestämässä pyörämatkailuseminaaria Lappeenrannassa. Tapahtumaan liittyy virustilanteen johdosta jonkin verran epävarmuutta, mutta kalenteriin tämä päivä kannattaa merkata jo nyt!

Esimakua puhujista:

Benchmark-matka

Syksyn benchmark-matka on vielä auki. Olemmme yrittäneet täällä kulisseissa matkaa järjestää, mutta kukaan toimijoista ei oikein uskalla vielä lukita mitään. Esimerkiksi Skotlannin mtb-seminaarin järjestäminen on vielä auki. Tästä epävarmuudesta johtuen, emme voi vielä ilmoittaa mitään.

Tervetuloa pyöräilijä -tunnus

Webinaareissa puhuimme pyöräily-ystävällisyydestä. Olemme päätyneet muuttamaan tämän muotoon: Tervetuloa pyöräilijä -tunnus. Tunnus ja sen kriteerit alkavat olla kohta valmiita pilottikesään 2020. Lisää liiketoimintaa, lisää asiakkaita, verkostoja, hyviä toimintakäytäntöjä, näkyvyyttä ja mitä vielä!

Nyt kannattaa viimeistään nykäistä hihasta sähköpostilla tai soittamalla, niin viilataan yhdessä teidän majoitus ja/tai ravintola- ja kahvilapalvelut tunnuksen edellyttämään kuntoon.

Visualisointityöpaja

Järjestämme hankkeen puitteessa visualisointiin ja kuvaamiseen liittyvän työpajan kesän 2020 aikana. Työpajan päätavoitteena on, että alueen pyörämatkailutuotteista ja palveluista on hyviä kuvia verkossa ja printissä. Tässä tiedontuotantotyöpajassa pyrimme ottamaan edustavia kuvia alueen tuotteista ja palveluista – asiakkaista, kohteista, tuotteista, maisemista ja onnellisista ihmisistä! Tässä työpajassa toimijat pääsevät itse mukaan kentälle harjoittelemaan kuvaamista. Tiedotamme tästä työpajasta aikataulun tarkentuessa.

Muistakaa jututtaa tai kerätä systemaattisesti tietoa asiakkailtanne. Mistä he löysivät teidät? Keitä he ovat? Miten pitkään he oleskelevat alueella? Kuka tekee päätökset ja millä perusteilla? Mikä heitä motivoi tulemaan alueelle tai teidän palveluihin? Mitä he arvostavat, toivovat ja mistä he tulevat onnelliseksi?

Anna lähtiessä mukaan juomapullot täynnä raikasta kaivovettä ja parhaat vinkit uimapaikoista matkan varrella.