Katsaus Virkistysaluesäätiön 30-juhlavuoteen

15.12.2020

 

   

Jo lopuillaan oleva vuosi 2020 on ollut monella tapaa merkittävä ja mieleenpainuva. Kuluneena vuonna on vietetty myös Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön 30v-juhlavuotta. Siinä missä tänä vuonna moni asia vallitsevan koronatilanteen myötä peruttiin ja kiellettiin, nousivat kotimaan matkailu ja retkeily uuteen nousuun, ja se näkyi virkistysaluesäätiön alueiden ja kohteiden vilkkaana käyttönä. Lisäksi juhlavuottamme ovat värittäneet monet muut retkeilyn ja näkyvyyden kannalta merkittävät hetket.

Sarviniemessä valmistuivat hienot katokset retkeilijöille

Virkistysaluesäätiön 30-vuotisjuhlavuosi on myös investointien osalta ollut juhlava. Tähänastisen toiminnan suurin yksittäinen investointi valmistui keväällä 2020.  Sarviniemeen valmistui Aalto-yliopiston arkkitehtiosaston diplomityönä Jenni Salomaan suunnittelemat upeat retkikatokset. Rahoitus katoksille saatiin maakunnallisesta investointihankkeesta ELY:ltä EU:n maaseutuohjelmasta ja Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiöltä. Hankkeessa toteutetaan pienempiä retkeilyrakenteita myös muissa Etelä-Karjalan kunnissa.

Sarviniemen grillikatos. Pöytien ääreen mahtuu jopa 20 henkilöä.

Sarviniemen luentokatos, johon mahtuu koululuokka tai muu bussiryhmä.

Sarviniemen katokset. Ylempi kuva grillikatos, alempi ns. luentokatos. Kuvat Mari Matikainen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön etävierailu Sarviniemessä

Alkukesästä Sarviniemen katoksilla järjestettiin arvovaltainen tilaisuus, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili etäyhteyden välityksellä Taipalsaaren Sarviniemessä. Kyse oli kuntavierailusta Taipalsaarelle, jossa Virkistysaluesäätiö sai olla mukana. 

Presidentin vierailun järjestelyt Sarviniemen retkikohteessa verkkoyhteydellä.

Pääsimme tapaamaan presidentin henkilökohtaisesti verkkoyhteyden kautta. Kuva Mikko Nikkinen.

Pyöräilyn juhlavuosi Saimaalla

Vuonna 2020 pyöräilyn suosio ryöpsähti uuteen kasvuun. Kesän alussa avattu Saimaan saaristoreitti Sarviniemen ja Kyläniemen välisellä lauttaylityksellä eteläisen Saimaan alueelle ylitti ennakko-odotukset. Virkistysaluesäätiö osallistui saaristoreitin kehittämistyöhön Ketjureaktio-hankkeen kautta ja saa vastuulleen ensi vuonna käyttöön tulevan uuden pyörälautan hallinnoinnin. Uusi alus vuokrataan Arctia-Meritaidolta.

Pyöräilijät saapumassa lautalta Sarviniemen satamaan.

Pyörälautta Roope-Saimaa Sarviniemen satamassa.

Virkistysaluesäätiön 30-vuotisjuhla

Virkistysaluesäätiön kesäkuulle suunniteltu 30-vuotisjuhla piti siirtää, ja synttärit juhlittiin elokuun lopulla Sarviniemessä. Paikalle oli kutsuttu vanhoja ja uusia yhteistyökumppaneita vuosien varrelta. Juhlat saatiin viettää kauniin kesäisessä säässä. Puhujille, esiintyjille ja juhlavieraille vielä kerran kiitokset 30v juhliin osallistumisesta. 

Virkistysaluesäätiön tekijät.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön päättäjiä ja työntekijöitä vasemmalta: hallituksen pj. Ilkka Nokelainen, toimitusjohtaja Hanna Ollikainen, projektipäällikkö Soile Lehtinen, hallituksen varapj. Kimmo Kylämies, virkistysaluekoordinaattori Mari Matikainen, projektipäällikkö Matti Moller ja projektiasiantuntija Mikko Europaeus.

Hiitolanjoen ennallistuksen valmistelut huomioitiin – Vuoden vesistökunnostaja! 

Palkinto luovutettiin Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa 28.10. Perusteluina mainittii,n että Säätiö on mahdollistanut hankkeen, jossa kolme patoa puretaan lähivuosina Rautjärven Hiitolanjoella Etelä-Karjalassa. Hanke on mittakaavaltaan ainutlaatuinen. Hiitolanjoen vedet virtaavat vapaana vuonna 2023 latvavesiltä Laatokalle asti, mikä vakiinnuttaa Suomen viimeisen täysin alkuperäisen ja luonnonvaraisen järvilohen esiintymisen Hiitolanjoessa Suomen puolisilla latvavesillä. 

Ilmakuva Kangaskosken voimalaitos.

Kangaskosken voimalaitos.

Hankkeilla volyymiä ja resursseja 

Säätiön toiminta on tänä vuonna 2020 ollut laajempaa ja monipuolisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Virkistysaluesäätiöllä on meneillään useita eri rahoituskanavia hyödyntäviä kehittämis- ja investointihankkeita. Säätiöllä on kaksi vakituista työntekijää, jotka työllistyvät osaksi hankkeiden kautta. Lisäksi säätiöllä on tällä hetkellä eri hankkeiden kautta töissä kolme työntekijää.

Voit lukea käynnissä olevien hankkeiden kuulumisia tarkemmin näistä linkeistä: 

Etelä-Karjalan kehittyvät virkistysalueet (investointihanke)

Ketjureaktio (pyörämatkailuhanke)

Suvorovin reitit (kulttuurimatkailuhanke)

Saari- ja rantakohteet kuntoon Läntisellä Saimaalla ja Kuolimolla (investointihanke)

Hiitolanjoen ennallistamisprojekti ja matkailun kehittäminen

Retkeily on nosteessa, minkä olemme saaneet etenkin tänä vuonna huomata retkikohteidemme lisääntyneinä kävijämäärinä. Säätiö pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan lisääntyneeseen retkeilykysyntään uudistamalla virkistysalueiden rakenteita ja tarjontaa. Kiitokset rahoittajille, jotka mahdollistavat tämän toiminnan. Kiitokset myös kaikille huollon yhteistyökumppaneille rakenteiden ja alueiden kunnossapidosta tänä erityisen vilkkaana vuonna!

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö toivottaa oikein rauhallista joulua.