REKA 2015-16

Etelä-Karjalan reitit ja kohteet Retkikartalle

Retkikartta.fi on Metsähallituksen ylläpitämä ja Ympäristöministeriön sekä Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama pysyvä palvelu, joka on alun perin toteutettu Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämistä ja palveluista tiedottamiseen. Vuonna 2015 palvelun Retkikartan sivuille tehtiin lähes 3 miljoona käyntikertaa. Suosion takaa paitsi helposti saatava ja kattava informaatio, myös maksuttomuus käyttäjälle. Lisäksi karttapalvelussa on kätevä tulostustoiminto, jolla tarvittavan karttatulosteen saa mukaan maastoon. Retkikartasta on tehty myös mobiiliversio, joka toimii paikannustoimintoineen kaikissa mobiililaitteissa (online-yhteydessä).

Viime vuonna karttapalvelu avattiin myös kuntien ylläpitämille retkeilypalveluille eli näkymään saadaan kansallispuistojen ja muiden valtion kohteiden lisäksi myös paikalliset retkikohteet. Etelä-Karjalassa Virkistysaluesäätiö otti tehtäväkseen reittien ja retkikohteiden tietojen tallentamisen valtakunnalliseen Liikuntapaikkorekisteriin, josta tiedot rajapinnan kautta tulevat näkyviin Retkikartalle. Työhön tulee hankerahoitus EU:n maaseudun kehittämisohjelmasta. Vuodenajan takia tietoja tallentaminen on aloitettu laduista ja muista talviretkeilyyn käytettävistä kohteista. Pääsääntöisesti kartalla näkyvät kuntien hoitamat ladut. Eräiden latujen osalta tiedot tulevat kartalle vasta kun ladut on ajett, silloin oikea tieto ladun sijainnista. Kaikki yleisessä käytössä olevat, lähinnä kuntien ja virkistysaluesäätiön ylläpitämät retkeilypalvelut täydentyvät Retkikartalle kevääseen mennessä.

Etelä-Karjalan kuntien ylläpitämät latureitit julkaisiin Retkikartalla tammikuun alussa hiihtokauden alkaessa. Maaliskuussa kevään alkaessa painaa päälle alkavat enimmät lumettoman ajan reitit ja retkikohteetkin olla kartalla näkyvissä.

Etelä-Karjalan näkymään pääset tästä!

Eri reittimuodot näkyvät eri värisillä viivoilla, luontopolut vihreällä, retkeilyreitit punaisella ja melontareitit sinisellä. Yksittäisen reitin tietoja pääsee näkemään klikkaamalla hiitellä reittiviivaa.

Tietokoneella karttapohjaksi voi valita ilmakuvan maastokartan vaihtoehtona ja tehdä retken suunnittelua sen perusteella. Ilmakuvassa maasto näkyy lumettomana, joten ladut näyttävät kuvapohjalla ehkä hassulta – mutta erottuvat hyvin. Tulosta-toiminto löytyy näytön oikeasta yläkulmasta.

Tavoitteena luontoliikunnan ja retkikohteiden käytön lisääminen

Hankkeen tavoitteena on lisätä etelä-karjalaisten luonnossa liikkumista ja siten parantaa väestön viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Kaikkien retkikohteiden näkyessä samassa valtakunnallisessa karttapalvelussa tulevat eri maakuntien retkikohteet paremmin kaikkien retkeilijöiden löydettäviksi – ehkäpä palvelu houkuttelee luontomatkailijoita myös Etelä-Karjalan maastoihin ympäri vuoden!