Ketjureaktio – Eteläinen Saimaa pyörämatkailijoiden paratiisi

Ketjureaktio -pyörämatkailuhanke

Etelä-Karjala on profiloitunut vetovoimaisena järvielämyskohteena. Saimaa tuo vetovoimaa myös kasvavalle pyöräilymatkailulle, ja aiemmilla hankkeilla on jo suuniteltu maakunnan pyöräilyreittejä ja panostettu digitaaliseen reittiaineistoon. Tämä on hyvä pohja kehittää Etelä-Karjalasta ja eteläisestä Saimaan alueesta kansainvälisesti tunnettu pyörämatkailukohde.

Osaamista pyörämatkailijoiden palveluiden tuottamiseen

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle on myönnetty hankerahoitus pyöräilymatkailun kehittämishankkeelle. Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen Ely-keskus Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Hankkeen kesto on noin 1,5 vuotta alkaen 1.1.2020. 

Ketjureaktio -hankkeen aikana perehdytään pyörämatkailun eri alalajeihin, kohderyhmiin ja markkinoihin ja kriittisiin menestystekijöihin. Ketjureaktio järjestää teemallisia työpajoja, seminaareja, kokoaa yritysten kehitystarpeita ja auttaa tunnistamaan uusia markkinoita. Seminaareissa kuullaan kansainvälisiä osaajia sekä menestystarinoita. 

Uusia mahdollisuuksia löydetään uusien tai parannettujen tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämisessä ja sitä kautta löytyy mahdollisuuksia luoda uutta liiketoimintaa.

Hankkeen tavoitteena on tunnistaa uusia palvelutarpeita koko luontomatkailualalla yritysten ja toimijoidoen oman toiminnan, uusien tai parannettujen tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämiseksi ja sitä kautta luoda uutta liiketoimintaa, lisätä majoituskapasiteetin ja palveluiden käyttöastetta sekä alueen elinvoimaisuutta vahvistamalla rakentaa ympärivuotista kohdetta.  Kehitystyö edistää myös matkailun sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä.

Alkusyksyn 2021 webinaarit on julkaistu

Ketjureaktio-pyörämatkailuhanke järjestää alkusyksyn aikana kaksi webinaaria, joissa käsitellään pyörämatkailun kehittämistä tuotteiden ja palveluiden kehittämisen sekä yritysyhteistyön tulokulmista. Webinaareihin on tulossa puhumaan innostavia tutkijoita, pyörämatkailualan yrittäjiä ja pyörämatkailua kehittäviä toimijoita.

Pyörämatkatkailua katsotaan Ketjureaktion webinaareissa laajan linssin läpi. Tule mukaan, jos haluat pyöräilijän asiakkaaksesi!

Merkitse webinaarit kalenteriin ja tule mukaan!

Saat linkit Teams-webinaareihin lähettämällä sähköpostia: matti.moller@ekvas.fi

Tulokulmia pyörämatkailun kehittämiseen – tuotteet ja palvelut

Ketjureaktio-pyörämatkailuhankkeen webinaari (Teams) 24.9. klo 9-12

Tämä pyörämatkailun kehittämisen webinaari keskittyy tuotteiden sekä palveluiden keksimiseen, kehittämiseen, älyllistämiseen, muotoiluun ja paketointiin.

Aiheeseen pureutuvat tutkijat, alan uraa uurtavat yrittäjät ja pyörämatkailun kehittäjät.

Puhujina:

Juho Pesonen (UEF, matkailuliiketoiminta): Älykkäämpää pyörämatkailua
Lieven de Rycke: Saimaa Cycle Tour – matkalla kansainväliseksi suurtapahtumaksi
Kristiina Vaano (Pyörämatkailukeskus): Tuotteet reitin ympärillä ja kansainvälisyys
Johannes Perkkiö (Roll Outdoors): Reitit opastettujen retkien näkökulmasta
Taneli Peussa (10bikes): Pyöränvuokrausta Suomen suosituimmalla reitillä
Tommi Haapakangas (Lapin AMK): Mitä näin pyöräillessäni Saimaalla ja STIL-hanke
Vesa Isotalo (Youtravel): Matkanjärjestäjän näkökulmia tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen

Tulokulmia pyörämatkailun kehittämiseen – yritysyhteistyö ja verkostoituminen

Ketjureaktio-pyörämatkailuhankkeen webinaari (Teams) 6.10. klo 10-11:30

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan yritysryhmähankkeista sekä yritysten välisestä yhteistyöstä ja verkostoitumisesta. Webinaari tarjoaa mainion kattauksen puhujia, joiden antia voi hyödyntää myös laajemmin matkailukehityksessä.

Yritysryhmähankkeilla voidaan tukea esimerkiksi matkailupalveluiden kehitystä, markkinointia ja myyntiä.

Yritysryhmiä voi syntyä monesta eri kulmasta. Yhdistäviä tekijöitä voi olla esimerkiksi vastuullinen ja kestävä matkailu tai toiminta saman vesistön äärellä. Ryhmä voi myös täydentää toisiaan – opastus, ruokailu ja välinevuokraus tuotteistettuna yhteiseksi paketiksi.

Tavoitteletko luonnosta ja hyvinvoinnista kiinnostuneita asiakkaita? Et ole Saimaan alueella ainoa, ja yhteisellä markkinoinnilla muiden yrittäjien kanssa voit saada parempia tuloksia.

Puhujina:

Raija Komppula (UEF): Yritysyhteistyö ja verkostoituminen
Miia Ruohio (KEHY): Hankerahoitusmalli ja Kehy hankkeen hallinnoijana
Olli Vakkala (Ekokumppanit): Yhteistyö Järvien reiteillä
Katja Vehviläinen (goSaimaa): Yhteistyö + goSaimaa
Taru Kaljunen (Saimaan Vuoksi Luontoon): Käytännön kokemukset yritysryhmähankkeesta

Kivan jutun Tarusta ja Saimaan vuoksi luontoon yritysryhmähankkeesta voi käydä lukemassa:
https://kaakonkantri.fi/kaakonkantri/yritysuutiset/348-saimaan-vuoksi-luontoon

Joko on kevään muuttolinnut bongailtu? Nyt on aika lähteä pyöräilemään ja tutustua lähiympäristöön, joka elää vuoden kiinnostavinta vaihetta!

Tässä yksi esimerkki Outdooractive upotuksesta. Upotukset ovat nopeita ja toimivia tapoja jakaa tietoa kohteista ja reiteistä. Upotuksissa katsojalle haetaan aina uusin tieto kohteesta tai reitistä. Tutustu upotusten tekoon tarkemmin videotutoriaalin avulla.

4.6.2020 Pyöräilyn teemakampanja Etelä-Karjalassa on julkaistu

Olemme juuri julkaiseet Etelä-Karjalaan sijoittuvan pyörämatkailukampanjan Outdoor Activessa. Kampanja on käännetty useammalle eri kielelle.

https://www.outdooractive.com/fi/pyoeraeilyreitit/etelae-karjala/pyoeraeily-kohteessa-etelae-karjala/23681354/

Menneet työpajat, tilaisuudet ja seminaarit

Menneiden työpajojen sisällöt ovat edelleen ajankohtaisia. Kysy työpajojen ja tapahtumien materiaaleja tarvittaessa sähköpostilla.

Ketjureaktio: visualisointityöpaja – kohti hyviä kuvia

Selvitämme mitä hyvillä kuvilla tarkoitetaan pyörämatkailun viestinnässä ja markkinoinnissa, käymme läpi kuvankäsittelyä ja tutustumme käyttäjäpersoona-työkaluun. Harjoittelemme kuvaamista kentällä ammattikuvaajan kanssa.

Ketjureaktio pyörämatkailuseminaari 10.9.2020 Lappeenrannan Saimaariumissa 

Seminaarin teemana on monimuotoinen ja moni-ilmeinen pyörämatkailu – nykytilanne, tulevaisuus ja mahdollisuudet kestävään kasvuun matkakohteille ja matkailutoimijoille.
 
Seminaarissa kuullaan tarinoita pyörämatkailun menestystarinoiden takana. Esimerkkeinä kuulemme kokemuksia Saksan maastopyörämatkailufoorumista ja Kattegatt-reitistä, Ruotsin rantoja pitkin kulkevasta kansallisylpeydestä. Kotimaisten puhujien kattaus koostuu innostavasta joukosta pyöräilyasiantuntijoita saaristosta Lappiin asti. Kuulemme näkemyksiä seikkailupyöräilystä jylhässä luonnossa ja retkipyöräilystä makumatkoille majataloihin, sekä pyörämatkailun kansallisesta kehittämisestä ja markkinoinnista.
 
Tilaisuus päätetään eteläisen Saimaan pyörämatkailukesää ja tulevaisuutta käsittelevään paneelikeskusteluun.

Ketjureaktio – pyörämatkailun kehittämisen kevään työpajat Eteläisen Saimaan alueella

Pyörämatkailu on kaikkialla maailmalla kasvava trendi ja sen mahdollisuudet on huomattu kotimaassakin usealla alueella. Pelkästään Puumalan saaristoreitti on ollut menestystarina, jonka pyöräili viime kesänä yli 2300 pyöräilijää. Pyörämatkailu jättää muita matkailumuotoja enemmän rahaa alueelle, pyörämatkailijat viipyvät pidempään ja ostavat enemmän palveluita.  Etelä-Karjalassa on tehty määrätietoista työtä pyörämatkailun eteen ja Etelä-Karjalan pyöräilyreitit näkyvät hyvin kansainvälisissä kanavissa. Reittien lisäksi tarvitaan pyöräilijöille suunnattuja palveluita ja ostettavia tuotteita. Vain niiden avulla pyörämatkailijan viipymää voidaan pidentää ja saada hänet ostamaan paikallisia tuotteita. Tuotteet voivat olla opas- ja ohjelmapalveluita, väline- ja varustevuokrausta, majoituspaketteja ja esimerkiksi ruokaan ja juomaan liittyviä palveluita.

Ketjureaktio-hanke toteuttaa työpajojen sarjan, joiden tavoitteena on lisätä pyörämatkailuun liittyvää osaamista. Työpajat käynnistyvät keväällä 2020 ja ensimmäisenä toteutetaan kolmen työpajan sarja.

Ketjureaktio-hankkeen pyörämatkailun kehittämisen työpajat verkossa 15.4. alkaen

Toteutamme Ketjureaktio-hankkeen työpajat verkkovalmennuksena 15.4. 2020 alkaen. Aikaisemmin ilmoittamamme työpajat Taipalsaarella ja Ruokolahdella on peruttu korona-viruksen vuoksi.

Verkkovalmennukset on jaettu seitsämään osaan. Yhden tapaamisen kesto on noin 1,5-2h.

keskiviikko 15.4. – Mitä tapahtuu pyörämatkailussa? Kotimaisten ja kansainvälisten markkinoiden kehitystrendejä
keskiviikko 22.4. – asiakkaat ja tarpeet, ruoka, vastuullisuus ja palvelut
keskiviikko 29.4. – pyöräily-ystävällisten palveluiden kehittäminen – Käydään läpi testaukseen tulevat kansalliset kriteerit ja keskustellaan niistä alueen toimijoiden kanssa
TIISTAI 5.5. – pyörämatkailun informaatio – alustat ja aplikaatiot
keskiviikko 13.5. – Rakennetaan laadukas pyörämatkailun tuotekortti. Käydään läpi kotitehtävänä rakennettava oma tuotekortti ja sen palautus (26.5.)
keskiviikko 20.5. – pyörämatkailun markkinointi
keskiviikko 27.5. – pyörämatkailun tuotekortti -klinikka. 

Ilmoittaudu mukaan ottamalla yhteyttä hankkeen projektipäällikköön!

Voit ilmoittautua vielä mukaan. Lähetämme edellisten valmennuskertojen materiaalit sähköpostilla ja pääset vielä hyvin mukaan.

Nyt on hyvä aika katsoa eteenpäin ja rakentaa kestäviä, esimerkiksi luonnosta, historiasta, paikallisuudesta tai tarinoista ammentavia matkailutuotteita ja palveluita. Liity rohkeasti ja avoimin mielin mukaan verkkotyöpajoihin. Jos voit kuvitella pyöräilijät sinun asiakkaiksesi, niin nämä valmennukset ovat sinulle! 

 

Verkkovalmennuksen mainosvideo

Lehdistötiedote 27.2.2020:
Ketjureaktio kehittää Eteläisestä Saimaasta pyörämatkailijan paratiisia (pdf)

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Matti Moller
matti.moller@ekvas.fi
040 0990633