Ketjureaktio – Eteläinen Saimaa pyörämatkailijoiden paratiisi

Ketjureaktio -pyörämatkailuhanke

Etelä-Karjala on profiloitunut vetovoimaisena järvielämyskohteena. Saimaa tuo vetovoimaa myös kasvavalle pyöräilymatkailulle, ja aiemmilla hankkeilla on jo suuniteltu maakunnan pyöräilyreittejä ja panostettu digitaaliseen reittiaineistoon. Tämä on hyvä pohja kehittää Etelä-Karjalasta ja eteläisestä Saimaan alueesta kansainvälisesti tunnettu pyörämatkailukohde.

Osaamista pyörämatkailijoiden palveluiden tuottamiseen

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle on myönnetty hankerahoitus pyöräilymatkailun kehittämishankkeelle. Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen Ely-keskus Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Hankkeen kesto on noin 1,5 vuotta alkaen 1.1.2020. 

Ketjureaktio -hankkeen aikana perehdytään pyörämatkailun eri alalajeihin, kohderyhmiin ja markkinoihin ja kriittisiin menestystekijöihin. Ketjureaktio toteuttaa benchmarking-matkoja, järjestää teemallisia työpajoja ja jalkauttaa uutta tietoa ruohonjuuritasolle. Seminaareissa kuullaan kansainvälisiä osaajia sekä menestystarinoita. Toiminnalisten asiakastapausten kautta opetellaan potentiaalisten asiakkaiden palvelemista.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa alueen yrityksille merkittävää tiedon ja osaamisen lisäystä koko luontomatkailualalla yritysten ja toimijoidoen oman toiminnan, uusien tai parannettujen tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämiseksi ja sitä kautta luoda uutta liiketoimintaa, lisätä majoituskapasiteetin ja palveluiden käyttöastetta sekä alueen elinvoimaisuutta vahvistamalla rakentaa ympärivuotista kohdetta.  Kehitystyö edistää myös matkailun sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä.

Pyörämatkailuseminaari

Ketjureaktio pyörämatkailuseminaari 10.9.2020 Lappeenrannan Saimaariumissa klo 9:30-16

Moni tapahtuma on jouduttu perumaan ja tuntuu todella tärkeältä ja kivalta järjestää tämä tapahtuma teille, meille ja kaikille pyörämatkailusta kiinnostuneille tahoille. Olemme onnistuneet saamaan Pirjo Räsäsen kanssa puhujiksi todella hyvän kattauksen monipuolisia osaajia lähes kaikista ilmansuunnista.

Seminaarin teemana on monimuotoinen ja moni-ilmeinen pyörämatkailu – nykytilanne, tulevaisuus ja mahdollisuudet kestävään kasvuun matkakohteille ja matkailutoimijoille.

Seminaarissa kuullaan tarinoita pyörämatkailun menestystarinoiden takana. Esimerkkeinä kuulemme kokemuksia Saksan maastopyörämatkailufoorumista ja Kattegatt-reitistä, Ruotsin rantoja pitkin kulkevasta kansallisylpeydestä. Kotimaisten puhujien kattaus koostuu innostavasta joukosta pyöräilyasiantuntijoita saaristosta Lappiin asti. Kuulemme näkemyksiä seikkailupyöräilystä jylhässä luonnossa ja retkipyöräilystä makumatkoille majataloihin, sekä pyörämatkailun kansallisesta kehittämisestä ja markkinoinnista.

Tilaisuus päätetään eteläisen Saimaan pyörämatkailukesää ja tulevaisuutta käsittelevään paneelikeskusteluun.

Pääpuhujina:

Tilman Sobek, absolutGPS & Mountain Bike Tourism Forum Germany

Mitä maastopyöräilymatkailu on? Keski-Euroopan markkinat, kasvupotentiaali ja segmentit. Maastopyöräilijöiden käyttäytyminen, suosikkikohteet ja palvelutarpeet. Saksan visio on olla 2030 maailmanluokan maastopyöräkohde – mitä me voimme tästä oppia? Puhe kuullaan verkon välityksellä.

Jonas Olsson, Kattegatt reitti Ruotsi

Ruotsin ensimmäinen kansallinen pyöräilyreitti vihittiin käyttöön 2015 ja palkittiin Ruotsin parhaana reittinä 2018. 390 km pitkä reitti kulkee rannikkoa pitkin Helsingborgin ja Göteborgin välillä yhdistäen useita maakuntia ja 10 kaupunkia. Taustalla on laaja-alainen yhteistyö eri toimijoiden välillä sekä yhteinen visio kehittää polkupyörämatkailua ja luoda talouskasvua sekä uusia työpaikkoja. Puhe kuullaan verkon välityksellä.

KOTIMAISET PUHUJAT

Taneli Roininen: Nordic bikepacking trail – maailman ääriin ja uuden pyörämatkailukonseptin kehitys Lapissa

Heikki Siivari: Pitkät pyörämatkat – Helsingistä Kilpisjärvelle ja Keski-Eurooppaan, pyörämatkailijan näkökulma palveluiden tuottajalle

Riina Jorasmaa: Uusi pyörämatkalukeskus – missio ja Tervetuloa pyöräilijä -tunnus

Pirjo Räsänen, Kansainvälisten jakelukanavien näkemyksiä markkinoiden ja asiakkaiden tarpeista. Uuden pyörämatkailun jakelukanavatutkimuksen tuloksia.

Niina Aitamurto, Visit Parainen: Saariston rengastie (verkon välityksellä)

Minna Murtonen, Äksyt Ämmät: Vihreitä makumatkoja Pohjois-Karjalassa

Henna Palosaari: Suomen potentiaali pyöräilymatkailumaana – ulkomaisen pyörämatkojen järjestäjän ja pyörämatkailijan näkökulma

Paneelikeskustelu: Eteläisen Saimaan pyöräilykesä – mitä nyt ja mitä seuraavaksi?

Poikkeuksellisten aikojen takia muutokset ovat mahdollisia.

Osallistuminen seminaariin Etelä-Karjalan mikroyritykset 60€, muut 100€, sisältää maittavan lounaan ja kahvit.

Mahdollisuus osallistua myös verkon kautta.
Paikkoja on rajoitetusti – varaa heti!

Sitovat ilmoittautumiset: https://forms.gle/V5Us8xGaSJrV6oXd6

Tapahtumakutsu pdf-muodossa: 
seminaarimainos109.pdf

 

Ketjureaktio: visualisointityöpaja – kohti hyviä kuvia

linssi

Ketjureaktio-hanke järjestää osaamisen kasvun ja tiedontuotannon näkökulmasta visualisointityöpajan alueen toimijoille eteläisen Saimaan pyörämatkailun kehittämisen tueksi.

Kokonaisuus on räätälöity tukemaan hankkeessa mukana olevien osaamista kohti entistä parempaa visuaalista markkinointi- ja viestintäaineistoa.

Visualisointityöpajan aikana saat sopivan annoksen teoriaa hyvistä kuvista, käyttäjäpersoona-työkalun käyttöösi, ammattikuvaajan (Mikko Nikkinen) ottamat kuvat ja lyhyen videon tuotteistasi/palveluistasi sekä kahden tunnin kuvausmentoroinnin.

Työpajan valokuvaajana toimii Mikko Nikkinen. Mikon luontoaktiviteettikuvat ovat varmasti monelle tuttuja. Mikko on myös aktiivinen pyöräilijä, pyörämatkailija ja hyvä Saimaan alueen luonnon sekä luontosuhteen tuntija. Voit tutustua hänen kuviinsa: https://www.storymakers.fi/

Työpajakokonaisuuden sisältö:

Torstai 23.7. klo 9 Webinaari (Teams): tietoa ja taitoa hyviin kuviin
kesto noin 1,5 tuntia.

Kuvauspäivä Mikko Nikkisen (ammattikuvaaja) kanssa

Mentorointi ammattikuvaajan kanssa

Paketin hinta 120€ (alv 0%). Lasku lähetetään sähköpostilla.

Ilmoittaudu 22.7. klo 12 mennessä mukaan sähköpostilla:
matti.moller(a)ekvas.fi

Joko on kevään muuttolinnut bongattu? Nyt on aika lähteä pyöräilemään ja tutustua lähiympäristöön, joka elää vuoden kiinnostavinta vaihetta!

Tässä yksi esimerkki upotetusta listasta. Tutustu upotusten tekoon videotutoriaalin avulla.

Ketjureaktio – pyörämatkailun kehittämisen kevään työpajat Eteläisen Saimaan alueella

Pyörämatkailu on kaikkialla maailmalla kasvava trendi ja sen mahdollisuudet on huomattu kotimaassakin usealla alueella. Pelkästään Puumalan saaristoreitti on ollut menestystarina, jonka pyöräili viime kesänä yli 2300 pyöräilijää. Pyörämatkailu jättää muita matkailumuotoja enemmän rahaa alueelle, pyörämatkailijat viipyvät pidempään ja ostavat enemmän palveluita.  Etelä-Karjalassa on tehty määrätietoista työtä pyörämatkailun eteen ja Etelä-Karjalan pyöräilyreitit näkyvät hyvin kansainvälisissä kanavissa. Reittien lisäksi tarvitaan pyöräilijöille suunnattuja palveluita ja ostettavia tuotteita. Vain niiden avulla pyörämatkailijan viipymää voidaan pidentää ja saada hänet ostamaan paikallisia tuotteita. Tuotteet voivat olla opas- ja ohjelmapalveluita, väline- ja varustevuokrausta, majoituspaketteja ja esimerkiksi ruokaan ja juomaan liittyviä palveluita.

Ketjureaktio-hanke toteuttaa työpajojen sarjan, joiden tavoitteena on lisätä pyörämatkailuun liittyvää osaamista. Työpajat käynnistyvät keväällä 2020 ja ensimmäisenä toteutetaan kolmen työpajan sarja.

4.6. Pyöräilyn teemakampanja Etelä-Karjalassa on julkaistu

Olemme juuri julkaiseet Etelä-Karjalaan sijoittuvan pyörämatkailukampanjan Outdoor Activessa. Kampanja on käännetty useammalle eri kielelle.

https://www.outdooractive.com/fi/pyoeraeilyreitit/etelae-karjala/pyoeraeily-kohteessa-etelae-karjala/23681354/

Ketjureaktio-hankkeen pyörämatkailun kehittämisen työpajat verkossa 15.4. alkaen

Toteutamme Ketjureaktio-hankkeen työpajat verkkovalmennuksena 15.4. 2020 alkaen. Aikaisemmin ilmoittamamme työpajat Taipalsaarella ja Ruokolahdella on peruttu korona-viruksen vuoksi.

Verkkovalmennukset on jaettu seitsämään osaan. Yhden tapaamisen kesto on noin 1,5-2h.

Verkkovalmennukset pidetään pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 9:00-11 Poikkeuksena viikko 19, jolloin valmennus pidetään tiistaina 5.5.

keskiviikko 15.4. – Mitä tapahtuu pyörämatkailussa? Kotimaisten ja kansainvälisten markkinoiden kehitystrendejä
keskiviikko 22.4. – asiakkaat ja tarpeet, ruoka, vastuullisuus ja palvelut
keskiviikko 29.4. – pyöräily-ystävällisten palveluiden kehittäminen – Käydään läpi testaukseen tulevat kansalliset kriteerit ja keskustellaan niistä alueen toimijoiden kanssa
TIISTAI 5.5. – pyörämatkailun informaatio – alustat ja aplikaatiot
keskiviikko 13.5. – Rakennetaan laadukas pyörämatkailun tuotekortti. Käydään läpi kotitehtävänä rakennettava oma tuotekortti ja sen palautus (26.5.)
keskiviikko 20.5. – pyörämatkailun markkinointi
keskiviikko 27.5. – pyörämatkailun tuotekortti -klinikka. Mahdollisuus esitellä oma tuotekortti-idea ja saada rakentavaa palautetta osallistujilta.

Ilmoittaudu mukaan ottamalla yhteyttä hankkeen projektipäällikköön!

Voit ilmoittautua vielä mukaan. Lähetämme edellisten valmennuskertojen materiaalit sähköpostilla ja pääset vielä hyvin mukaan.

Tarvitset vain tietokoneen ja internet-yhteyden osallistuaksesi verkkovalmennukseen.

Nyt on hyvä aika katsoa eteenpäin ja rakentaa kestäviä, esimerkiksi luonnosta, historiasta, paikallisuudesta tai tarinoista ammentavia matkailutuotteita ja palveluita. Liity rohkeasti ja avoimin mielin mukaan verkkotyöpajoihin. Jos voit kuvitella pyöräilijät sinun asiakkaiksesi, niin nämä valmennukset ovat sinulle! 

 

Verkkovalmennuksen mainosvideo

Lehdistötiedote 27.2.2020:
Ketjureaktio kehittää Eteläisestä Saimaasta pyörämatkailijan paratiisia (pdf)

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Matti Moller
matti.moller@ekvas.fi
040 0990633