Ketjureaktio – Eteläinen Saimaa pyörämatkailijoiden paratiisi

Ketjureaktio -pyörämatkailuhanke

Etelä-Karjala on profiloitunut vetovoimaisena järvielämyskohteena. Saimaa tuo vetovoimaa myös kasvavalle pyöräilymatkailulle, ja aiemmilla hankkeilla on jo suuniteltu maakunnan pyöräilyreittejä ja panostettu digitaaliseen reittiaineistoon. Tämä on hyvä pohja kehittää Etelä-Karjalasta ja eteläisestä Saimaan alueesta kansainvälisesti tunnettu pyörämatkailukohde.

Osaamista pyörämatkailijoiden palveluiden tuottamiseen

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle on myönnetty hankerahoitus pyöräilymatkailun kehittämishankkeelle. Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen Ely-keskus Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Hankkeen kesto on noin 1,5 vuotta alkaen 1.1.2020. 

Ketjureaktio -hankkeen aikana perehdytään pyörämatkailun eri alalajeihin, kohderyhmiin ja markkinoihin ja kriittisiin menestystekijöihin. Ketjureaktio toteuttaa benchmarking-matkoja, järjestää teemallisia työpajoja ja jalkauttaa uutta tietoa ruohonjuuritasolle. Seminaareissa kuullaan kansainvälisiä osaajia sekä menestystarinoita. Toiminnalisten asiakastapausten kautta opetellaan potentiaalisten asiakkaiden palvelemista.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa alueen yrityksille merkittävää tiedon ja osaamisen lisäystä koko luontomatkailualalla yritysten ja toimijoidoen oman toiminnan, uusien tai parannettujen tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämiseksi ja sitä kautta luoda uutta liiketoimintaa, lisätä majoituskapasiteetin ja palveluiden käyttöastetta sekä alueen elinvoimaisuutta vahvistamalla rakentaa ympärivuotista kohdetta.  Kehitystyö edistää myös matkailun sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä.

Ketjureaktio – pyörämatkailun kehittämisen kevään työpajat Eteläisen Saimaan alueella

Pyörämatkailu on kaikkialla maailmalla kasvava trendi ja sen mahdollisuudet on huomattu kotimaassakin usealla alueella. Pelkästään Puumalan saaristoreitti on ollut menestystarina, jonka pyöräili viime kesänä yli 2300 pyöräilijää. Pyörämatkailu jättää muita matkailumuotoja enemmän rahaa alueelle, pyörämatkailijat viipyvät pidempään ja ostavat enemmän palveluita.  Etelä-Karjalassa on tehty määrätietoista työtä pyörämatkailun eteen ja Etelä-Karjalan pyöräilyreitit näkyvät hyvin kansainvälisissä kanavissa. Reittien lisäksi tarvitaan pyöräilijöille suunnattuja palveluita ja ostettavia tuotteita. Vain niiden avulla pyörämatkailijan viipymää voidaan pidentää ja saada hänet ostamaan paikallisia tuotteita. Tuotteet voivat olla opas- ja ohjelmapalveluita, väline- ja varustevuokrausta, majoituspaketteja ja esimerkiksi ruokaan ja juomaan liittyviä palveluita.

Ketjureaktio-hanke toteuttaa työpajojen sarjan, joiden tavoitteena on lisätä pyörämatkailuun liittyvää osaamista. Työpajat käynnistyvät keväällä 2020 ja ensimmäisenä toteutetaan kolmen työpajan sarja.

Ketjureaktio-hankkeen pyörämatkailun kehittämisen työpajat verkossa 15.4. alkaen

Toteutamme Ketjureaktio-hankkeen työpajat verkkovalmennuksena 15.4. 2020 alkaen. Aikaisemmin ilmoittamamme työpajat Taipalsaarella ja Ruokolahdella on peruttu korona-viruksen vuoksi.

Verkkovalmennukset on jaettu seitsämään osaan. Yhden tapaamisen kesto on noin 1,5-2h.

Ensimmäinen videotapaaminen pidetään keskiviikkona 15.4. klo 9:00

Mitä tapahtuu pyörämatkailussa? Kotimaisten ja kansainvälisten markkinoiden kehitystrendejä. Esimerkkejä pyörämatkailukohteista, myyjistä ja tuotteista. Esillä myös kotimaan matkailu ja tuleva kesä.

Muut verkkovalmennukset pidetään pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 9:00 Poikkeuksena viikko 19, jolloin valmennus pidetään tiistaina 5.5.

keskiviikko 22.4. – asiakkaat ja tarpeet, ruoka, vastuullisuus ja palvelut
keskiviikko 29.4. – pyörämatkailutuotekortin erityispiirteitä
TIISTAI 5.5. – pyöräily-ystävällisyys majoitus- ja ravitsemuskohteissa 
keskiviikko 13.5. – pyörämatkailun informaatio – alustat ja aplikaatiot
keskiviikko 20.5. – pyörämatkailun markkinointi
keskiviikko 27.5. – pyörämatkailun tuotekortti -klinikka

Ilmoittaudu mukaan nyt!

Tarvitset vain tietokoneen ja internet-yhteyden osallistuaksesi verkkovalmennukseen.

Nyt on hyvä aika katsoa eteenpäin ja rakentaa kestäviä sekä luonnonläheisiä matkailutuotteita ja palveluita. Liity rohkeasti ja avoimin mielin mukaan verkkotyöpajoihin. Jos voit kuvitella pyöräilijät sinun asiakkaiksesi, niin nämä valmennukset ovat sinulle! 

Anna sähköpostiosoitteesi yllä olevan ”Ilmoittaudu mukaan nyt!” -linkin kautta, niin lähetämme sinulle linkin verkkovalmennukseen.

 

Verkkovalmennuksen mainosvideo

Lehdistötiedote 27.2.2020:
Ketjureaktio kehittää Eteläisestä Saimaasta pyörämatkailijan paratiisia (pdf)

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Matti Moller
matti.moller@ekvas.fi
040 0990633