Description

Themenweg empfohlene Tour

KULTURPFAD SAIMAA-KANAL

Themenweg · Lappeenranta
Logo Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
Verantwortlich für diesen Inhalt
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Saimaa-Kanal Altes Schlosstor
  / Saimaa-Kanal Altes Schlosstor
  Foto: Joonas Talka, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Urho Kekkonen Park, Saimaa-Kanal
  Foto: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaa-Kanal Museum
  Foto: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Saimaa-Kanal Alter Schlosstor
  Foto: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Altes Saimaa-Kanal
  Foto: Markus Lehteinen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö
 • / Kulturpfad Saimaa-Kanal
  Foto: Kaisa-Maria Remes
m 400 300 200 100 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Saimaan kanavan museo Saimaan kanavan vanha sulkuportti Saimaan kanava Saimaan kanavan vanha sulkuportti Mälkiän sulku Mälkiän sulku Mustolan sulku

Der Saimaa-Kanal ist eines der wichtigsten Reiseziele von Lappeenranta. Er kann auch vom Kulturpfad aus erkundet werden, der meist leicht begehbar ist und teils über Treppen führt.

leicht
Strecke 4,1 km
2:00 h
20 hm
20 hm

Der Kulturpfad Saimaa-Kanal folgt dem Kanalverlauf zwischen den Schleusen Mustola und Mälkiä. Er ist in einer Richtung 1,5 km lang. Man erreicht ihn am besten vom Kanalmuseum nahe der Schleuse Mälkiä. Durch den Garten des Kanalmuseums führt der Pfad vorbei an den Schleusen Mälkiä und Pien-Mustola und weiter zur Schleuse Mustola. Die Hinweistafeln geben mit Bild und Text Auskunft über Kanalgebäude, Landschaft, Vegetation und Wasserbauten. An beiden Enden der Strecke stehen Infotafeln mit Informationen zum Kanalpfad und zum finnischen Abschnitt des Saimaa-Kanals. Hierzu sind englische Übersetzungen im Kanalmuseum erhältlich.

Autorentipp

Hyvällä tuurilla polulla kulkeva pääsee seuraamaan laivan sulutusta.

Schwierigkeit
leicht
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
81 m
Tiefster Punkt
62 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

In unbekannter Umgebung bewegen Sie sich am sichersten in der Gruppe, ganz gleich, ob an Land oder auf dem Wasser. Besorgen Sie vor der Tour die erforderlichen Landkarten und Wanderführer. Informieren Sie sich über die aktuellen Wetterprognosen, insbesondere vor Wasserausflügen. Denken Sie an wettergerechte Bekleidung und festes Schuhwerk. Empfehlenswert ist auch, ein Erste-Hilfe-Set, Regenbekleidung und Wechselsachen mitzuführen. Nehmen Sie zudem ausreichend Getränke mit, vor allem im Sommer. Bei Fahrten über Flüsse oder Seen sind Schwimmwesten obligatorisch.

Bei nasser Witterung und im Winter kann auf Holzstegen, Felsen und Bootsstegen erhöhte Rutschgefahr bestehen.

Auf Wanderwegen erfolgt kein Winterdienst.

Die Notrufnummer in Finnland ist 112. Geben Sie Ihre Position an, berichten Sie, was passiert ist und folgen Sie den Anweisungen.

Weitere Infos und Links

Lue Saimaan Kanavasta tarinana!

HULLUJUSSI SAIMAAN KANAVALLA

Saimaan kanavan laajennus ja uudelleenrakennus pääsivät alulle 1930-luvun alussa. Ensimmäisenä valmistui Mälkiän sulku vuonna 1933. Rakennustöissä oli mukana jo konevoimaa, kuten nosturi, ilmakonepora, kapearaitainen rautatie höyryvetureineen ja höyryllä toimiva kaivinkone, jota yleisesti kutsuttiin hullujussiksi.

Työntekijät olivat etupäässä paikkakuntalaisia ja vieraspaikkakuntalaiset asustelivat lähitaloissa. Kun eräässä talossa kerrottiin, että työmaalle tulee hullujussi, sanoi emäntä: "Sitä ei meille oteta kortteeriin". Hullujussista huolimatta maasta kaivettiin suurin osa lapiolla. Työ oli kovaa. Se oli järjestetty niin, että kun vaunuroikka tuli, oli jokaisen saatava kuuppansa täyteen, oli paikka millainen hyvänsä. Parhaille miehille oli tavallisesti varattuna paras paikka ja lisäksi kiilaraha. Työnjohtaja kiljui heti, jos ei kerinnyt saada kuuppaa täyteen. Kuuppaan mahtui kuutiometri maata ja kuuppia täyttyi useita työvuoron aikana.

Joskus joltakin saattoi hermot pettää ja silloin oli leikki kaukana. Mutta oli myös toisenlaisia tilanteita. Esimerkiksi kerran miehet ja mestari olivat leikkimielisiä ja he alkoivat ottaa kyytiä hullujussin kauhassa: mies kauhaan ja jussi pyörimään ympäri. Leikki loppui, kun vieressä kulki juna ja jussi iski kauhalla junan veturia korvalle. Tuolloin mestari oli kauhassa vuorollaan kyytiä ottamassa. Veturi kaatui syrjälleen penkkaa vasten ja samalla muutamia vaunuja tippui kiskoilta. Veturi ja vaunut nostettiin jussilla paikoilleen. Keljusta mestarista tuli ystävällinen ja poikien palkka parani, kun suut pantiin kiinni. |

 

Lähteet: 

Kähkönen & Korjonen-Kuusipuro (toim.). 2012. Tarinoita Etelä-Karjalasta - Tales from South Karelia - Истории из Южной Карелии.  Etelä-Karjala-instituutti, Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Digipaino. (s. 28)

Hikipää, Aune ja Vuorinen, Aimo. 1978. Kanavakaskut: Toppoo poika pollarii, muistoja vanhalta Saimaan kanavalta. Etelä-Saimaan kustannus: Lappeenranta.

Start

Saimaan kanavamuseo. Osoite: Sulkuvartijankatu 16, 53300 Lappeenranta (79 m)
Koordinaten:
DG
61.073082, 28.305448
GMS
61°04'23.1"N 28°18'19.6"E
UTM
35V 570440 6771630
w3w 
///malerei.einer.kunstrichtung

Ziel

Paluu lähtöpaikkaan tai Mustolan sulku

Wegbeschreibung

Polku alkaa Saimaan kanavamuseolta, jossa on mahdollisuus museon aukioloaikoina tutustua Saimaan kanavan vaiheisiin sekä vierailla museokaupassa ja -kahvilassa. Museovierailuja ja opastuksia voi myös tilata ympäri vuoden sopimuksen mukaan. 

Polku lähtee museolta kohti Urho Kekkosen puistoa ja Mälkiän sulkua. Puistossa ja Mälkiän sululla on paljon nähtävää. Mälkiän sulun viereen vanha Saimaan kanava. Polun opastaulujen järjestystä seuraten polku jatkuu Mälkiän sululta kohti Mustolan sulkua. Mälkiän sulun kohdalla alitetaan 6-tie ja kuljetaan tiepohjaa pitkin kohti Mustolan vanhalle  museoidulle sululle. Sieltä matka jatkuu pitkin kanavan vartta kohti Mustolan uudelle sululle, jossa niin ikään on paljon nähtävää. Ole varovainen ylittäessäsi kanavaa Mustolassa, tiellä liikuu autoja. 

Polku palaa Mustolasta Mälkiään vanhan kanavan vartta pitkin.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Mustolaan ja lähelle Saimaan kanavamuseota pääsee paikallisbussilla.

Anfahrt

Polku lähtee Kanavamuseolta, joka sijaitsee Saimaankanavan itärannalla Mälkiän sulun lähellä. Polun toinen pää on Mustolan sulun länsirannalla.

 

Reitin lähtöpiste: (61.07340,28.30379)

Parken

Saimaan kanavamuseon lähellä on ilmaista pysäköintitilaa.

Koordinaten

DG
61.073082, 28.305448
GMS
61°04'23.1"N 28°18'19.6"E
UTM
35V 570440 6771630
w3w 
///malerei.einer.kunstrichtung
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ähnliche Touren in der Umgebung

 • NATURPFAD PAPPILANNIEMI
 • UFERWEG
 • Lappeenranta Lakeside route (Rantaraitti), geological trail
 • NATURPFAD MIKONSAARI
 • Lappeenranta Festung Naturpfad
 • SUMPFGEBIET HÄMMÄAUTEENSUO
 • NATURPFAD PARKINMÄKI
 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.
Schwierigkeit
leicht
Strecke
4,1 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
20 hm
Abstieg
20 hm
Rundtour aussichtsreich familienfreundlich kulturell / historisch

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.